Procesul de rescriere a Codului Fiscal este aproape de final, dar intrarea sa în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate şi lipsă de credibilitate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.
‘Rescrierea Codului Fiscal este aproape de final. Am lansat în dezbatere, la nivelul ministerului, grupurile de lucru în ideea de a-l aplica cu 1 ianuarie 2014 sau de a-l lăsa în dezbatere un timp mai îndelungat, pentru a nu grăbi lucrurile. Fiind un proiect de o asemenea amploare nu trebuie grăbit. În urma acestui proces de rescriere, pe lângă partea de corelare a apărut şi o restructurare a Codului, ceea ce s-ar putea să-l facă, în primă instanţă, un pic greoi de accesat utilizatorilor care sunt obişnuiţi cu o anumită structură, aşa cum avem în prezent în Codul Fiscal. Credem că nu ar fi benefic ca acest proces să fie făcut în grabă şi să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014, pentru că ar crea, din nou, impresia de instabilitate şi necredibilitate’, a afirmat Manolescu.
Potrivit oficialului MFP, la ora actuală este mai benefică preluarea ideilor înaintate de mediul de afaceri, ‘cum ar fi solicitarea de a avea prevederi fiscale favorabile pentru societăţile tip holding’.
Pe de altă parte, Manolescu a precizat faptul că o eventuală reducere a TVA în alte zone nu trebuie să mai fie compensată cu alte măsuri pentru umplerea golurilor.
‘O eventuală reducere a TVA într-o altă zonă trebuie să nu mai fie compensată cu alte măsuri. Dacă va fi nevoie tot timpul de a pune ceva în loc, nu se va mai reduce TVA în alte zone. Cota redusă la alimente este o zonă cu o viteză de rotaţie a produselor foarte mare. Accizele la alcool, la produsele de lux, maşinile scumpe sunt taxele pe care FMI ni le-a cerut pentru compensarea reducerii TVA şi altor reduceri de taxe’, a spus secretarul de stat din MFP.
Actualul Cod Fiscal a intrat în vigoare la 1 februarie 2013 şi cuprinde o serie de modificări în domeniul tuturor impozitelor şi taxelor majore – impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, CAS, precum şi revizuirea semnificativă a sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole.
Astfel, limita veniturilor pentru care o firmă intră în sistemul microîntreprinderilor coboară la 65.000 euro, iar pentru anul 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu 1 februarie 2013, şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere.
De asemenea, Codul Fiscal modificat prevede impozitarea cu 50%, de la 1 februarie, a contractelor de consultanţă şi prestări servicii cu firme înregistrate în paradisuri fiscale şi state cu care România nu are acorduri de evitare a dublei impuneri. Totodată, este vizată includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură, impozitul urmând a avea o cotă de 16%.
Documentul are în vedere determinarea venitului net anual în sistem real, pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură potrivit regulilor de impunere proprii veniturilor din activităţi independente şi stabilirea nivelului normelor de venit pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie 2013 şi până la sfârşitul anului fiscal.
Ministerul Finanţelor a demarat de peste şase luni un proces complex de rescriere a Codului Fiscal, cu mediul de afaceri. AGERPRES