Cu toate acestea, a atras atenția că autoritățile din Republica Moldova trebuie să monitorizeze atent situația și să fie vigilente.
„Populaţia trebuie să conştientizeze că în Ucraina nu se desfăşoară numai un război clasic. Un element al acestui război sunt operaţiunile psihologice. Instituţiile statului trebuie să fie vigilente, să monitorizeze acest subiect”, a spus oficialul la Radio Moldova.
Declarațiile Moscovei ar putea fi un joc psihologic
Valeriu Mija a mai precizat că deși Rusia obișnuiește să facă astfel de declarații destul de des, este pentru prima oară când asemenea avertizare vine din partea Ministerului rus al Apărării.
„Din punct de vedere sistemic, noi monitorizăm să vedem efectul şi cât este de adevărată intenţia şi capabilităţile. Evident, că nu trebuie să le ignorăm, dar noi nu trebuie să fim naivi, să le privim ca nişte elemente romantice. De aceea noi suntem vigilenţi şi în stare de anumite acţiuni în caz că se va întâmpla.
Dar la moment, reprezentaţii Ministerului Apărării consideră că este mai mult un element de operaţiune psihologică decât intenţii reale. Totodată, noi monitorizăm cu atenţie”, a declarat el.
Moscova a emis comunicatul chiar în ziua în care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, era așteptată la București. Ea s-a întâlnit marți, la Varșovia, cu președintele SUA Joe Biden, care „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, de asemenea, la Varșovia, că România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, „în orice scenariu”.
Autoritățile Moldovene au făcut apel la calm
Joi dimineață, pe 22 februarie, Ministerul rus al Apărării a publicat un comunicat în care a anunțat că deține informații potrivit cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în Transnistria, și ar pune la cale o operațiune sub steag fals, în care ar invada regiunea purtând uniforme ale armatei ruse. Autoritățile de la Chișinău nu au confirmat această informație și au făcut apel la calm.
„Autoritățile statutului nu confirmă informația difuzată în această dimineață de Ministerul rus al Apărării. Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, au transmis oficialii moldoveni pe platforma Telegram.
„Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, se arată pe canalul oficial de Telegram al Guvernului Republicii Moldova.