Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, răspunde cu 'da' şi cu 'nu' utilizării de organisme modificate genetic, 'nu' în sensul că nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, şi 'da' în sensul că avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrană în viitor.
'Nu în sensul cu nu avem nevoie de OMG la nivel mondial pentru a aborda problema foametei. Există suficientă tehnologie disponibilă, mai ales din Africa, în America Latină, care ar putea să crească producţia de alimente. Africa are nevoie de o revoluţie verde şi nu de mai multe OMG în momentul de faţă. Seminţele pe care le folosesc în momentul de faţă acolo sunt seminţe pe care le folosesc de 40-50 de ani, înaintea revoluţiei verzi. Deci există posibilităţi de îmbunătăţire a producţiei folosind aceste tehnologii', a declarat Jose Graziano da Silva, întrebat de jurnalişti cu privire la utilizarea de organisme modificate genetic.
Şeful FAO a spus că răspunsul este şi 'da' în sensul că impactul schimbărilor climatice asupra producţiei de alimente este mult mai puternic decât putem să prevedem în momentul de faţă.
'Am văzut efectul în unele zone afectate, am trăit 6 ani în Chile şi am văzut care este impactul acestui lucru în acele zone. Acum în nordul ţării nu au nici apă potabilă pentru oraşe. Importă apă cu navele din Sud. Deci răspunsul este şi da în sensul că avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrană în viitor. Nu putem să evităm niciuna dintre aceste posibilităţi pentru a creşte producţia de hrană în viitor. Mai ales că nu ştim care va fi impactul asupra zonelor şi soiurilor tradiţionale şi convenţionale', a declarat Jose Graziano da Silva.
De asemenea, acesta a subliniat faptul că utilizarea OMG este mult mai largă decât se crede şi că nu trebuie să ne pripim să tragem nişte concluzii.
'În general vorbim de OMG cu referire la seminţe însă nouă nu ne place monopolul seminţelor de la Monsanto, acesta nu le place fermierilor. Aşadar seminţele modificate genetic sunt doar o mică parte din aplicaţiile OMG-urilor. Se folosesc OMG-uri şi la producerea de vaccinuri. Vaccinurile pentru oameni, pentru cai conţin organisme modificate genetic. Există şi plante modificate genetic care pot fi utilizate pentru producţia de vaccinuri. Aşadar nu trebuie să ne pripim să tragem nişte concluzii', a explicat Jose Graziano da Silva.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a spus că ministerul se va pronunţa punctual, de fiecare dată când va fi nevoie, dar numai după ce se va consulta cu toţi specialiştii şi fermierii implicaţi în agricultură.
'În privinţa Organismelor Modificate Genetic vom emite un punct de vedere, ca minister, după consultarea specialiştilor, a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a fermierilor, fie că sunt încadraţi în categoria ferme de familie, sau sunt fermieri mai mari, punctual, de fiecare dată când se va solicita ca un anumit produs modificat genetic să o fie introdus în cultură şi după ce va fi obţinut avizul instituţiei europene care se ocupă de siguranţa alimentară instituţiei numită EFSA (Agenţia Europeana pentru Siguranţa Alimentară EFSA – n.r.)', a declarat Daniel Constantin. AGERPRES