Durata de ”viață” a reactorului 1 dela Cernavodă se încheie în 2023. Compania pregătește investiții pentru prelungirea cu încă 30 de ani a reactoului.
Energia nucleară reprezintă 20% din energia produsă în România, a declarat, în cadrul conferinței Energie pentru Viitor, Romeo Urjan, director direcția Tehnică Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, energia nucleară, deși cea mai scumpă sursă de energie, va rămâne o sursă importantă de producție, în condițiile în care în Strategia energetică a României se iau în calcul toate sursele de energie, inclusiv nucleară. ”E o practică la nivel europeansă se mențină acest mix energetic”, a explicat oficialul companiei. În prezent, Nuclearelectrica are cele două nucleare de la Cernavodă și fabrica de la Pițești.
”Performanțele noastre sunt foarte bune. Sunt 400 de reactoare în lume, iar unitatea 2 se situează pe locul doi în factorul de utilizare a puterii preinstalate. Emisia de carbon e practic zero. Nu e o sursă de energie verde, dar noi o considerăm o sursă de energie din aceeași categorie cu cele care au emisii de carbon zero”, a explicat directorul tehnic al Nuclearelectrica.
Acesta a atras atenția asupra faptului că în 2023 s-ar termina rata de utilizare a reactorului 1. Iar pentru o continuare e nevoie de investiții. ”Dorința noastră e să prelungim cu încă 30 de ani de funcționare unitatea 1. De aceea facem investiții”, a conchis oficialul companiei.
Dezbaterea Energie pentru Viitor a fost organizată de revista Capital cu sprijinul principalilor jucători din domeniu: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica.
Informaţiile publicate de capital.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.