Economia rusă ar putea să sufere o contracţie de 4% a Produsului său Intern Brut iar deficitul bugetar riscă să ajungă la 3% în 2015 din cauza căderii preţului petrolului şi a cursului rublei, a apreciat vineri ministrul rus de finanţe, relatează AFP.
Anton Siluanov, citat de agenţiile ruse, a avertizat că vor fi necesare tăieri bugetare, făcând apel la reduceri de personal în apărare, sector în care Vladimir Putin a decis să investească masiv. Noile previziuni se bazează pe un preţ al barilului de ţiţei de 60 de dolari şi pe un curs de 51 de ruble la un dolar, a precizat ministrul. În această situaţie, 'vom vedea, cu o scădere a PIB-ului de 4%, un deficit de puţin peste 3%', a declarat el.
Dolarul se vindea vineri, la 12.00 GMT, cu 54 de ruble, iar preţul barilului de ţiţei era la Londra de 60,37 de dolari. Rusia este lovită din plin de scăderea preţului petrolului, care reprezintă împreună cu gazul majoritatea veniturilor sale bugetare. Fenomenul a accentuat şi slăbirea rublei, deja afectată de sancţiunile europene legate de criza ucraineană. Deprecierea monedei ruse a luat o turnură dramatică la 15 şi 16 decembrie, rubla suferind cea mai importantă cădere de curs de la plasarea Rusiei în încetare de plăţi în 1998. Anton Siluanov a confirmat informaţiile din presă conform cărora guvernul intenţionează să reducă cu 10% cheltuielile din bugetul pe 2015.
Dar 'acest lucru nu va fi suficient pentru a echilibra bugetul', a avertizat el. 'Avem propuneri privind noi măsuri care trebuie luate', a adăugat ministrul. El a criticat nivelul ridicat al cheltuielilor militare în bugetul pentru 2015 prevăzut în prezent, respectiv de circa o treime din suma totală pentru acest capitol. 'Cred că este indispensabil să repartizăm aceste cheltuieli în beneficiul infrastructurilor, educaţiei, etc. Sunt dificil de susţinut astfel de cheltuieli militare', a explicat el, avansând ideea unei reduceri a efectivelor în serviciile de securitate.
Pentru a limita căderea rublei, banca centrală a ridicat radical rata dobânzii (17% faţă de 10,5%) şi această creştere a costurilor de creditare riscă să lovească din plin locuinţele şi firmele şi să greveze activitatea economică. Oficial, guvernul de la Moscova prevede pentru moment o scădere cu 0,8% a PIB-ului anul viitor, după o creştere evaluată la 0,6% în acest an. Dar banca centrală a avertizat deja că dacă preţul petrolului va rămâne la nivelul actual, contracţia economiei ruse va depăşi 4,5%. (Sursa: Agerpres)