Afirmațiile sale vin după ce Asociația ”Cercul Maghiar al Păcii” a informat despre un plan rusesc de a stabili un astfel de zbor direct între cele două capitale. Potrivit asociației, armata lui Putin va folosi acest zbor pentru a-i aduce la Budapesta pe soldații maghiari din Tranascarpatia pe care armata ucraineană i-a înrolat cu forța și i-a trimis să lupte împotriva rușilor, scrie publicația Dailynewshungary.

Etnicii maghiari din Ucraina, înrolați cu forța de Kiev, sfătuiți ce să facă

Colonelul Igor Korotchenko, fost jurnalist rus și expert în securitate și apărare, a declarat pentru „Rossija 1” că armata ucraineană atrage cu forța în acest război minoritățile etnice, inclusiv pe maghiarii care trăiesc în Transcarpatia.

El a spus că aceștia nu trebuie să lupte de partea ucrainenilor, sfătuindu-i să se predea rușilor, pentru că armata rusă îi va ajuta și îi va trimite în Ungaria. De aceea, se va înființa un zbor direct între cele două capitale, Budapesta și Moscova. În prezent, nu se poate zbura direct de la Budapesta la Moscova fără escală și transfer la Cairo, Belgrad sau Dubai.

Se va crea un zbor direct Budapesta-Moscova?

Având în vedere că Ungaria este membră NATO și guvernul Orbán și-a exprimat de mai multe ori loialitatea față de alianță, un astfel de plan pare imposibil, notează publicația maghiară.

Chiar dacă Orbán și miniștrii săi au denunțat constant sancțiunile impuse Rusiei și vorbesc despre importanța păcii ( prin care ucrainenii ar trebui să renunțe la unele teritorii pe care le dețin în prezent), o cooperare militară cu rușii pare nerealistă.  Publicația maghiară notează că, deși Korotchenko a vorbit despre o astfel de posibilitate și l-a lăudat pe premierul ungar, spunând că ”nu este un politician dur anti-rus”, guvernul ungar susține că așa zisul plan privind un zbor direct Moscova-Budapeesta este o știre falsă. Declarația a fost făcută de Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al premierului Orbán.

Budapesta, avertisment cu privire la „acțiuni anti-maghiare”

Spre deosebire de lipsa de reacție a autorităților de la București în ceea ce privește abuzurile regimului de la Kiev față de etnicii români,   luna trecută Ungaria a ridicat tonul, acuzând Ucraina de „hărțuire” și „privare de drepturi” a minorității maghiare din orașul Mukachevo, situat în regiunea transcarpatică de sud-vest.

Secretarul de stat al Ministerului de Externe, Tamás Menczer, a declarat că „acțiunile anti-maghiare sunt inacceptabile” după ce autoritățile ucrainene au îndepărtat steaguri maghiare de pe clădirile administrative din două orașe și a fost dărâmată o statuie care era un simbol pentru maghiarii din Mukacevo. Directorii școlilor locale și profesorii de origine maghiară au fost concediați, iar simbolurile maghiare au fost scoase din instituții, a informat ziarul spaniol El Pais.

De asemenea, șeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a declarat că ungurii care trăiesc în Transcarpatia, în vestul Ucrainei, au fost încorporaţi în armata ucraineană şi mulţi dintre ei mor, „uneori brutal”. Szijjarto a insistat că ungurii vor să rămână în afara războiului din Ucraina şi a precizat, că „Ungaria nu este în război cu nimeni”.