Rusia nu deţine resursele necesare pentru lansarea unei curse „nelimitate” a înarmării nucleare, a declarat Colin Kahl, subsecretar american pentru Politica Apărării, în urma deciziei Moscovei de suspendare a Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START).

Rusia rămâne o putere nucleară periculoasă

„În mod clar, Rusia nu este în postura unei curse nelimitate a înarmării nucleare. Nu au bani, mai ales ţinând cont de presiunile asupra armatei lor generate de război, de sancţiuni, de controlul exporturilor”, a precizat Colin Kahl în cursul audierii în Comisia Forţelor Armate din Camera Reprezentaţilor.

Rusia „era deja în situaţia nerespectării regimului de inspecţii, invocând ca pretexte pandemia şi alte lucruri. De asemenea, este interesant că Putin a decis suspendarea, nu retragerea din tratat. Cred că acest lucru arată de fapt că nu există o exercitare a presiunilor asupra noastră”, a argumentat Colin Kahl.

Oficialul american a atras atenţia că Rusia rămâne o putere nucleară periculoasă, chiar dacă nu crede că va recurge la activarea armelor nucleare. Colin Kahl a precizat că Administraţia de la Washington a semnalat Moscovei „foarte clar” că ar apărea consecinţe severe dacă armata rusă ar utiliza arme nucleare de orice fel în Ucraina, conform CNN.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat săptămâna trecută suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (New START), semnat cu SUA.

„Sunt nevoit să anunţ astăzi că Rusia suspendă participarea  la Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic. Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele.

Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă”, a afirmat Vladimir Putin, denunţând atitudinea Vestului în raport cu conflictul militar din Ucraina. Legea care validează suspendarea Tratatului nuclear a fost promulgată marţi, pe 28 februarie.

SUA sunt pregătite să continue măsurile esenţiale pentru controlul armamentului

Ca reacţie de răspuns, Preşedinţia SUA a anunţat că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru a purta discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare.

„Menţinem disponibilitatea de a avea întâlniri cu Rusia pentru a discuta despre Tratat şi despre problemele de stabilitate nucleară, aşa cum a demonstrat recenta reuniune în Procesul P5. După cum am spus anterior, indiferent ce se întâmplă în lume, Statele Unite sunt pregătite să continue măsurile esenţiale pentru controlul armamentului”, a comunicat săptămâna trecută Consiliul pentru Securitate Naţională de la Washington.

Procesul P5 se referă la contactele pentru reducerea riscurilor strategice între principalele puteri nucleare – Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa.

Administraţia de la Casa Albă a reafirmat, luni, pe 27 martie, apelul adresat Rusiei de reluare a negocierilor pentru controlul armamentului nuclear.

„În mod evident, este în interesul lor intern şi în interesul nostru, în interesul securităţii mondiale, să continuăm să avem aceste discuţii. Noi ne vom întâlni cu ei, trebuie să ne întâlnim. Ambele ţări trebuie să facă acest lucru, trebuie să continue să se concentreze pe stabilitate internaţională şi reducerea riscurilor. Recentele declaraţii ale lui Putin par să genereze dubii asupra presupunerilor noastre că ruşii au apreciat mereu controlul armamentului.

Prin condiţionarea acestui lucru de Ucraina acum (…) plasează într-adevăr sub semnul întrebării Tratatul New START”, a declarat Mallory Stewart, asistent al secretarului de Stat american pentru Controlul Armamentului, Verificare şi Conformare.