Potrivit unei declaraţii a lui Pinter, zarurile ar fi deja aruncate: ambele ţări trebuie să mai îndeplinească "unele sarcini", motiv pentru care nu pot accede în spaţiul Schengen în această primăvară.

Conform ministrului ungar, ar trebui ca "până în luna iunie să fie clar ce sarcini mai trebuie să îndeplinească România şi Bulgaria", după care cel mai apropiat termen ce poate intra în discuţie este luna octombrie.

Termenul din martie nu se mai află, în orice caz, în discuţie, citează DPA şi un diplomat european, sub rezerva anonimatului.
Pinter nu a zis aşa ceva
Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a declarat joi pentru AGERPRES că declaraţiile ministrul ungar de interne Sandor Pinter privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen au fost interpretate greşit şi că, potrivit Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Pinter susţine în continuare aderarea celor două state în martie 2011.

‘Din informaţiile mele este o interpretare greşită a celor de la DPA. Eu am vorbit imediat cu ambasadorul nostru de la Budapesta care a luat legătura cu echipa responsabilă şi de acolo s-a confirmat că nu a zis Pinter aşa ceva. Pinter a zis că dacă raportul va avea probleme atunci probabil că (n.r. aderarea) va fi în semestrul doi pe altă preşedinţie a UE, dar dacă nu are probleme (n.r. aderarea) se va întâmpla acum. A răspuns ferm pe procedură’, a spus Korodi.

El a arătat că a discutat şi cu reprezentanţii Ambasadei Ungariei la Bucureşti care au confirmat că poziţia lui Sandor Pinter este de a susţine aderarea României la spaţiul Schengen în martie 2011.
SURSA: Agerpres

Băsescu: Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii aderării României la spaţiul Schengen