„Germania are o responsabilitate deosebită în calitate de pilon de stabilitate al uniunii monetare”, a afirmat Weidmann pentru cotidianul menţionat. Drept urmare, ţara „nu trebuie să-şi relaxeze eforturile” pentru a ajunge la un buget echilibrat. „Pauza în consolidarea (bugetară) planificată pentru acest an nu este convingătoare, având în vedere perspectivele de creştere”, a precizat el, în contextul în care Germania ar trebui, dimpotrivă, „să dea un exemplu bun”.
Deficitul bugetar german, cu alte cuvinte al singurului stat federal, este de aşteptat să fie pentru 2011 de aproximativ 20 de miliarde de euro, cu mult dincolo de previziunile iniţiale, datorită unei creşteri economice susţinute în ultimii doi ani. Dar va urca din nou în acest an, la aproximativ 26 miliarde de euro.
„Una din lectiile crizei este că nu ar trebui să întârzie consolidarea”, a apreciat Weidmann. Preşedintele Bundesbank consideră că deciziile luate în decembrie de şefii de stat şi de guvern din Europa, vizând ancorarea în şi mai mare măsură a stabilităţii bugetare în tratate, poate aduce o contribuţie utilă la rezolvarea crizei datoriilor în zona euro, dar ar trebui să se concretizeze în fiecare ţară membră pentru a restabili pas cu pas încrederea investitorilor.
Prezentarea de către Italia a bugetului său pe 2013, în vară, va fi un pas important, a prezis Weidmann. „Dacă Italia reuşeşte în vară să prezinte perspectiva unui buget pe 2013 aproape echilibrat, atunci vom progresa pe termen scurt”, a spus el.
Într-un interviu pentru ziarul Bild, cel mai citit din Germania, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a reiterat apelurile sale adresate ţărilor foarte îndatorate din zona euro de „a face ceea ce trebuie făcut”. Mecanismele europene de sprijin instituite „nu pot decât să câştige timpul necesar pentru ţările în cauză pentru ca acestea să pună în aplicare măsuri”, şi anume „de a face economii, a aplica reforme, a îmbunătăţi competitivitatea”, a afirmat demnitarul german.
În Germania, „2012 va fi probabil mai dificil decât 2011”, a recunoscut el, „dar economia germană este bine poziţionată”, a precizat.
Sursa: Agerpres