Moneda euro s-a devalorizat şi mai mult după comentariile unui înalt reprezentant al Băncii Centrale Europene făcând loc aşteptărilor în privinţa unei scheme vaste de cumpărare de obligațiuni, în ședința sa de politică monetară de săptămâna viitoare.
Pe pieța de referinţă a petrolului american, indicele West Texas Intermediate pentru livrările din luna februarie a scăzut cu 18 de centi, ajungând la valoare de 45.71 dolari, un nivel care nu mai fost văzut din martie 2009, iar ţiţeiul Brent a scăzut cu 25 de centi, ajungând la valoare de 46.34 dolari, cel mai scăzut prag, din aprilie 2009.
Ambele cotaţii au fost răvăşite marți, după ce doi membri ai OPEC au declarat că organizaţia nu a avut ce să facă pentru a stopa preţurile, cu toate că petrolul a pierdut peste 50% din luna Iunie.
Ministrii din Emiratele Arabe Unite și Kuweit au spus, de asemenea, că prețuri ar putea scădea în continuare, cu excepția cazului în care există o reducere a producției de petrol de șist în Statele Unite, aflată în plină expansiune.
Analistii spun că membrii importanţi ai OPEC, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au fost gata să accepte scăderea preţurilor în speranța că vor forța producătorii de petrol de şist, care au costuri de producţie mari, să părăsească piaţa.
Preţurile în scădere ale petrolului au lovit bursele, cele mai afectate fiind cumpărările de acţiuni la nivel mondial, cu Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq scufundandu-se la New York.