Premierul desemnat Dacian Cioloş s-a declarat, sâmbătă, "profund şocat de atentatele teribile" de la Paris şi a apreciat că acestea reprezintă încă o dovadă că trebuie făcut mai mult pentru a combate terorismul, ura şi ideologiile radicale.
"Sunt profund şocat de atentatele teribile de la Paris. Din păcate, este încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura şi ideologiile radicale. Condoleanţe familiilor lovite şi putere răniţilor care se luptă să supravieţuiască", a scris Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook.
Bilanţul încă provizoriu al atacurilor simultane comise vineri seară în Paris şi în zona Stade de France se ridică la cel puţin 120 de morţi şi peste 200 de răniţi, dintre care 80 în stare gravă.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă "în mod ferm" atacurile care au avut loc vineri seară în capitala Franţei şi care s-au soldat cu numeroase victime în rândul civililor.
"România este alături de Franţa şi va continua să sprijine lupta împotriva terorismului internaţional. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor victimelor şi exprimă întreaga solidaritate a poporului român cu poporul francez", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Totodată, MAE anunţă că, în urma acestor atacuri soldate cu victime, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români.
"Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autorităţile locale în acest caz", precizează MAE.
Anterior, MAE a transmis că preşedintele François Hollande a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul Franţei şi închiderea frontierelor.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a subliniat, sâmbătă, în contextul atentatelor de la Paris, că "e nevoie, "mai mult decât oricând, de solidaritate europeană şi internaţională pentru a pedepsi cu toată forţa terorismul, pentru a descuraja şi stopa astfel de atacuri".
"Azi, Franţa este greu încercată – pentru a doua oară în acest an, după atentatele teroriste din ianuarie, de la redacţia Charlie Hebdo. Suntem solidari cu poporul francez, iar toate gândurile noastre se îndreaptă spre familiile victimelor. Sperăm ca tot acest coşmar să se termine cât de repede. Actele teroriste reprezintă, în primul rând, o agresiune laşă asupra unor oameni nevinovaţi. Stupefacţia şi revolta pe care le simţim acut, în aceste momente, nu au graniţe.
E nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate europeană şi internaţională pentru a pedepsi cu toată forţa terorismul, pentru a descuraja şi stopa astfel de atacuri!", a scris sâmbătă, pe Facebook, Gorghiu.
Circa 100 de persoane au fost ucise la sala de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, şi 40 de oameni au murit în alte zone din interiorul şi împrejurimile Parisului în mai multe atacuri, a declarat sâmbătă o oficialitate de la Primăria Parisului, citat de Reuters.
Indivizi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au atacat vineri noaptea restaurante şi baruri aglomerate, precum şi o sală de concerte în mai multe zone din Paris, ucigând zeci de oameni în ceea ce preşedintele francez Francois Hollande a numit un atac terorist fără precedent.
Fostul premier Victor Ponta şi-a exprimat "regretul profund" şi s-a declarat şocat de tragedia de la Paris.
"Regret profund şi sunt şocat de tragedia (cu repetiţie, din păcate) de la Paris! Anul 2015 a început şi se termină în acelaşi fel – violenţă, morţi, haos, debusolare! Condoleanţe Franţei şi poporului francez", a scris, sâmbătă, Ponta, pe pagina sa de Facebook.
Cel puţin 60 de oameni au fost ucişi într-o serie de atacuri din Paris, a informat mass-media franceză, potrivit Reuters.
Surse din serviciile de securitate occidentale suspectează că în spatele atacurilor s-ar afla un grup de militanţi islamişti, notează Reuters.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a decretat sâmbătă stare de urgenţă pe întreg teritoriul Franţei şi închiderea frontierelor ţării pe fondul 'atentatelor teroriste fără precedent' din Paris, soldate cu zeci de morţi, informează AFP şi EFE.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a apreciat sâmbătă, în contextul atentatelor de la Paris, că reprezintă o necesitate "repatrierea imediată a celor care au invadat Europa în acest an" şi "consolidarea şi închiderea frontierelor UE pentru migranţii musulmani printre care se strecoară grupări teroriste".
"În Europa avem o singură soluţie: uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist. Repatrierea imediată a celor care au invadat Europa în acest an, consolidarea şi închiderea frontierelor UE pentru migranţii musulmani printre care se strecoară grupări teroriste sunt o necesitate imediată. Să scoatem în stradă forţe antiteroriste după ce zeci de cetăţeni europeni sunt ucişi cu cinism în inima UE nu este o dovadă că ne putem apăra cetăţenii împotriva flagelului terorist. Oameni buni, înţelegeţi că războiul terorist s-a mutat pe teritoriul Uniunii Europene", a scris Băsescu, pe contul său de Facebook.
Sursa: Agerpres