Reprezentanţii celor 186 de state membre ale Băncii Mondiale se vor reuni duminică, la Washington, pentru a discuta majorarea fondurilor pentru dezvoltare ale acestei instituţii.

Comitetul de Dezvoltare, instanţă ce defineşte orientările generale ale instituţiei, se va reuni la 13.45 GMT, principalul obiectiv pe ordinea de zi fiind majorarea capitalului băncii, prima de mai bine de 20 de ani.

Preşedintele BM, Robert Zoellick, a anunţat joi că doreşte încheierea unui acord pentru „aportul a 3,5 miliarde de dolari în cadrul unei majorări generale de capital şi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru majorarea selectivă a capitalului, legată de schimbarea repartizării contribuţiilor“ statelor membre.

Angajamente de 100 mld. dolari

Majorarea resurselor instituţiei survine în mod logic, ca urmare a creşterii angajamentelor de creditare a statelor de către Banca Mondială (împrumuturi, subvenţii, investiţii în sectorul financiar şi garanţii pentru a ajuta proiectele private), care au depăşit luna aceasta suma de 100 miliarde de dolari, stabilită în iulie 2008.

Cu aceeaşi ocazie, reprezentaţii Băncii Mondiale vor vota pentru reechilibrarea dreptului de vot, în avantajul ţărilor emergente. Ţările bogate şi emergente din G20 au stabilit, la summitul de la Pittsburgh, din septembrie, creşterea cu trei la sută a dreptului de vot pentru ţările în curs de dezvoltare şi în tranziţie, până la 47 la sută. Duminică, ţările sau grupurile de state care sunt de acord să-şi reducă ponderea de vot vor propune contribuţii concrete, în mod colectiv, pentru a realiza creşterea de trei la sută a dreptului de vot pentru statele în curs de dezvoltare.

În 2008, Fondul Monetar Internaţional a realizat o reformă de acest gen, prin redistribuirea dreptului de vot între statele membre, în avantajul ţărilor mai puţin reprezentate. Ca şi în cadrul FMI, China va fi principala ţară avantajată de această redistribuire, datorită creşterii economice spectaculoase înregistrate în ultimii ani de acest stat.

Organizaţiile non-guvernamentale au criticat incapacitatea Băncii Mondiale de a acorda drepturi de vot mai mari statelor membre mai sărace, care contează cel mai mult pe ajutorul său, dar care sunt cel mai puţin reprezentate în cadrul instituţiei.

SURSA: Agerpres