În luna iunie a acestui an, BCE estima că inflaţia de bază în zona euro va fi de 0,3% în acest an, urmată de o accelerare la 1,5% în 2016 şi la 1,8% în 2017. Însă între timp aceste estimări au fost supuse la presiuni în ultimele săptămâni pe măsură ce preţul barilului de petrol se apropie de pragul de 40 de dolari, iar economia chineză înregistrează cea mai slabă evoluţie din ultimele două decenii.

'În viitorul imediat va trebui să facem faţă unor preţuri reduse, în special la petrol', a spus Ewald Nowotny la o conferinţă organizată la Viena. Întrebat dacă se aşteaptă ca BCE să îşi revizuiască prognoza de inflaţie, Nowotny a răspuns: 'este prea devreme să spun dar cu siguranţă nu putem conta pe o revenire rapidă până la obiectivul nostru de stabilitate a preţurilor (o inflaţie de aproape 2%)'. 

De asemenea, Ewald Nowotny, care în paralel este şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, a spus că nu există niciun semn că BCE va pune capăt programului său de achiziţii de active înainte de luna septembrie 2016. Începând din luna martie a acestui an BCE cumpără lunar active în valoare de 60 de miliarde de euro în ideea de a relansa economia zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei. 

În România, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS), inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în iulie, la -1,7%, un nou minim istoric în 25 de ani. De asemenea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru anul în curs, aceasta urmând să se menţină în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, iar apoi să revină în teritoriu pozitiv.

AGERPRES