Economiile emergente din Europa Centrală şi de Est se numără printre posibilii candidaţi la aderarea la zona euro. Luând cuvântul la reuniunea anuală a guvernatorilor băncilor centrale din CEE, Asmussen a subliniat că aderarea la zona euro ar permite acestor ţări să beneficieze de costuri mai mici cu tranzacţiile şi de eliminarea riscurilor cursurilor de schimb, dat fiind faptul că zona euro este deja principalul lor partener comercial. În plus, multe companii din Europa Centrală şi de Est sunt deja integrate în lanţul de aprovizionare din zona euro, acesta fiind un alt motiv pentru care aceste state ar beneficia de pe urma aderării la euro.

"Recunosc că, în prezent, zona euro nu este un exemplu perfect de stabilitate, ţinând cont de dificultăţile cu care se confruntă unii dintre membrii săi", a declarat Joerg Asmussen. "Cred, de asemenea, că este important să nu acordăm o atenţie prea mare situaţiei actuale", a adăugat Asmussen.

Economia zonei euro trece în prezent prin cea de a doua recesiune de la criza financiară din 2007/2008. Luna trecută, Ciprul a devenit a cincea ţară din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a declarat că 1 ianuarie 2019 i se pare un obiectiv destul de realist în ceea ce priveşte adoptarea monedei unice europene.
Sursa: Agerpres