ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a anunţat deja că are de gând să închidă majoritatea facilităţilor de producţie la uzina de la Liege, Belgia, după ce a închis două furnale la Florange (Franţa) şi a prelungit pentru o perioadă nedefinită închiderea furnalelor de la Schifflange, Luxemburg.
‘Vreau să cer ArcelorMittal să amâne deciziile referitoare la închiderea de uzine, cel puţin până la aprobarea planului de acţiune a Comisiei Europene deoarece sunt convins că putem da un răspuns în încercarea de a apăra industria siderurgică din Europa’, a declarat comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, la o masă rotundă la care au participat mai mulţi miniştri europeni ai industriei, directori de companii şi lideri de sindicat. Tajani a precizat că planul de acţiune al executivului comunitar va fi gata până în luna iunie.
Însă, miniştrii industriei din Franţa şi Belgia au declarat că cel mai mare producător mondial de oţel a refuzat cererea Comisiei. ‘ArcelorMittal nu a răspuns pozitiv’, a declarat ministrul belgian al industriei, Jean-Claude Marcourt.
Comisarul european Antonio Tajani a subliniat că oţelul este un sector crucial pentru Europa, deoarece este responsabil pentru 360.000 de locuri de muncă la 500 de uzine în Uniunea Europeană. Tajani a reamintit faptul că obiectivul Comisiei este ca în 2020 aproximativ 20% din PIB-ul Uniunii Europene să fie asigurat de industrie, unde un loc important ar urma să revină industriei siderurgice.
Confederaţia Europeana a Industriilor Fierului şi Otelului (Eurofer) estimează că în 2012 consumul de oţel în Europa a scăzut cu 9,7%. Pentru acest an este prognozată o nouă scădere de 0,7%, urmând ca în 2014 să aibă loc o creştere de 3% până la 146 milioane de tone, cu 27% mai puţin comparativ cu nivelul record înregistrat în 2007.
Preşedintele Eurofer, Wolfgang Eder, a avertizat că producătorii europeni se confruntă cu preţuri la gaze naturale de patru ori mai mari decât în SUA şi cu preţuri la electricitate cu 40% mai mari, la care se adaugă costuri ridicate cu mâna de lucru şi norme stricte privind emisiile poluante. ‘Dacă structura de costuri nu va suferi o corecţie masivă în următorii cinci ani, cred că producţia va scădea cu 50% până în 2030’, a avertizat Wolfgang Eder, care este şi directorul general al Voestalpine.
ArcelorMittal este cel mai mare producător mondial de oţel, cu operaţiuni în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.
Sursa: Agerpres