Oficialii ruşi, obligaţi să declare deţinerea de criptomonedă. Sunt pasibili de amendă şi chiar închisoare

Oficialii ruşi care lucrează la stat vor fi obligaţi, începând de la 1 ianuarie, să declare orice deţinere de criptomonedă sau de bunuri digitale. În caz contrar, ei ar putea chiar să ajungă după gratii până la 3 ani de zile.

Potrivit unui ordin semnat de preşedintele rus Vladimir Putin şi publicat vineri, oficialii din Rusia care lucrează la stat vor trebui să declare deţinerea de criptomonedă şi de bunuri digitale începând cu data de 1 ianuarie 2021, relatează Reuters.

Anul acesta, parlamentarii ruşi au adoptat o lege care acordă criptomonedei statut legal, dar au interzis ca aceasta să fie folosită ca mijloc de plată.

Banca Centrală de la Moscova ia în considerare emiterea unei ruble digitale despre care spune că va face în cele din urmă mai robust sistemul de plată din Rusia.

Orice oficial sau persoană care vrea să deţină o funcţie publică trebuie să-şi facă publice bunurile digitale, precum şi pe cele ale soţiei şi copiilor, înainte de 30 iunie 2021, menţionează ordinul.

Nedeclararea unor tranzacţii cu monedă digitală în valoare de peste 600.000 de ruble (8.211 dolari) într-un an poate duce la o amendă, potrivit unor propuneri de lege a Ministerului de Finanţe pentru schimbarea Codului Fiscal. De asemenea, este luată în considerare o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, informează cotidianul RBC.

Banca Centrală a vehiculat pentru prima dată ideea unei ruble digitale în luna octombrie, afirmând că ar putea să o emită pe lângă banii deja în circulaţie pentru a facilita plăţile pentru persoane şi companii.

Rusia declarase iniţial criptomoneda ilegală pe motivul că ar putea fi folosită în spălarea de bani sau pentru a finanţa terorismul, potrivit Agerpres.

Francul elveţian digital a fost deja testat

Şi Banca Naţională a Elveţiei (SNB) ar putea introduce o versiune digitală a francului. SNB a anunţat joia trecută că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare, dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală.

Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru aşa numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.

De asemenea, a fost examinată conectarea viitoarei platforme SIX dedicată activelor digitale, cum ar fi criptomonedele, cu actualul sistem de plăţi elveţian.

Oficialii Băncii Elveţiei s-au declarat sceptici în legătură cu monedele digitale, cum ar fi proiectul Diem al Facebook (fostul Libra), apreciind că ar putea submina capacitatea SNB de a conduce politica monetară şi a de a-şi îndeplini obiectivul privind stabilitatea preţurilor.