Care este cauza stagnarii la BVB?
Situatia din Irak ii poate descuraja pe unii dintre investitori. In al doilea rand, acestia se plang de lipsa de transparenta manifestata de conducerile societatilor cotate. Dar poate cea mai plauzibila explicatie consta in asteptarea convocarilor adunarilor generale ale actionarilor unde sa se prezinte bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul in curs. In functie de aceste date se vor decide unde vor investi.

Actiunile SIF sunt subevaluate, sau pretul actual este unul normal?
Situatia in care se afla cele cinci SIF-uri este foarte neclara. SIF Moldova este angrenata intr-o serie de procese care se pot solda cu pierderi importante. Precedentul a fost deja creat, anul trecut pierzand unul dintre procese. Pretul mic al actiunilor SIF se explica prin lipsa de informatii privind viitorul acestora. O decizie privind oportunitatea declansarii unui control al Curtii de Conturi la aceste institutii este amanata in continuare, cu toate ca se promisese de mai multe saptamani o clarificare a acestei situatii. Aprobarea noii legi a SIF-urilor, prin care se majoreaza limita maxima de detinere de actiuni de la 0,1% la 1%, este, la randul ei, amanata. Actiunile SIF sunt bine cotate, deoarece valoarea dividendelor acordate se ridica la valori de pana la 400 lei/actiune, destul de mult in comparatie cu preturile actiunilor. Raportate la valoarea activului net unitar, care este in medie de 9.000 lei, cotatiile actuale pentru SIF-uri, cuprinse intre 2.200 si 2.600 lei/actiune, le recomanda pentru achizitii pe termen mediu.

La cotatiile actuale Petrom este o actiune de cumparat?
SNP Petrom este o societate de interes, dar privatizarea ei mai poate fi amanata. Cu toate acestea, investitia in titluri este interesanta din cel putin doua puncte de vedere: are una dintre cele mai bune lichiditati, iar desfasurarea procesului de privatizare poate provoca o apreciere semnificativa a acestor actiuni. Chiar daca va atinge peste trei ani un pret de 1.450 lei/actiune, maximumul istoric inregistrat in ultimul an, castigul este egal cu al unui depozit bancar.

Sunt actiunile BRD supraevaluate?
Cotatiile actuale, care pot fi considerate supraevaluate, se datoreaza zvonurilor care circula in piata, privind o noua majorare de capital social care va fi supusa dezbaterii in AGA. Pe termen scurt se spera la un castig de 6-7%, ceea ce explica interesul pentru titlurile BRD. In plus este o actiune solida, care poata fi pastrata in portofoliu o perioada lunga.

Dobanzile au crescut usor pentru titlurile de stat. Titlurile de stat cu maturitate la trei luni, vandute de Ministerul Finantelor, au fost adjudecate la un randament mediu de 15,15%, cu 1,25% mai mult decat in cazul certificatelor cu termen de un an vandute in urma cu doua saptamani. Nu sunt de asteptat insa cresteri ale dobanzilor bonificate de banci pentru depozitele la termen. Pentru termenul de o luna dobanzile sunt real negative.
Cresterea fondurilor este mult incetinita de scaderile pe care le inregistreaza atat Bursa de valori, cat si dobanzile bonificate pentru depozite si titluri de stat. Daca se face o comparatie intre randamentul inregistrat de fondurile mutuale si cel al depozitelor la termen, se constata o profitabilitate mai buna a investitiilor efectuate pe piata monetara. In termeni anualizati, cea mai buna performanta o inregistreaza Capital Plus, cu o crestere de 31,43%. Tot acest fond este cel care are si cea mai mare crestere saptamanala, de 0,77%. Totusi, saptamana trecuta, un singur fond a inregistrat o reducere a activului net unitar, Plus Fidelty, de 0,31%. Din datele comunicate UNOPC rezulta ca, in luna februarie, numarul de investitori a crescut cu 7,1%, iar volumul activelor nete cu 8,8%. Cresterea medie ponderata pe ultimele 12 luni a fost de 20,3%, superioara ratei inflatiei (15,6%). Majoritatea fondurilor prefera plasamentele cu risc scazut, gradul mediu de risc la nivel UNOPC fiind de 0,44%.

depozite pe o luna

Transilvania (-6 f)    13
Banc Post (-2 v)        13
BCR (-3 v)        13
Alpha (-6 f), Piraeus (-5 f)    12
Volksbank (-11,5 f)    11,5
BRD (-5 v)        10

La termenul de o luna, dobanzile bonificate de banci sunt cele mai mici. Ele se situeaza in domeniul real negativ, fiind inferioare ratei lunare a inflatiei. Bancherii explica acest lucru prin interesul lor pentru depunerile pe termen mai lung, de minim trei sau sase luni.

depozite pe trei luni

Transilvania (-7 f)    15
Banc Post (-2 v)        15
BCR (-5,5 v)        15
Alpha (-6 f)        13
Piraeus (-4 f)        13
Raiffeisen (-5 v)        11

La termenul de trei luni, dobanda maxima bonificata s-a mai redus cu 0,5%, comparativ cu saptamana trecuta. La acest termen, majoritatea bancilor afiseaza aproape aceleasi dobanzi. La dobanzi aproape identice conteaza mai mult costurile suplimentare.

depozite pe sase luni

BCR (-5,5 v)        16,5
Transilvania (-7 f)    16
Banc Post (-4,5 v)    16
Alpha (-3 f)        13,5
Raiffeisen (-6 v)        13
Piraeus (-4 f)        13

La stabilirea dobanzilor pentru depozitele constituite la termenul de sase luni, bancile se orienteaza dupa randamentul certificatelor de trezorerie oferite populatiei de catre Ministerul Finantelor. Dupa ce s-au aliniat la cele 16 procente pe care le acorda statul, este asteptata noua emisiune.