Actiunile operatorului portuar Oil Terminal Constanta (OIL) au fost tranzactionate azi, la prima categorie a BVB, dupa ce Consiliul de Administratie al bursei a aprobat promovarea acestor titluri in randul celor mai lichide actiuni.


Cu toate acestea, titlurile OIL au inchis sedinta de vineri cu o scadere de (–)7,7%, ultima tranzactie fiind efectuata la un pret de 0,9 lei/actiune. In cursul ultimei sedinte bursiere a saptamanii, titlurile operatorului portuar atinsesera chiar un minim de 0,89 lei/actiune.Decizia de promovare la categoria I poate da un plus de vizibilitate titlurilor listate.

„Suntem curtati de mai multe societati din centrul Asiei, care vor sa exploateze oportunitatea participarii la proiectul oloaductului Constanta-Trieste”, au declarat reprezentantii Oil Terminal in cadrul unei conferinte de presa.

Oil Terminal este propusa de stat pentru a face parte din consortiul celor cinci state participante la realizarea oleoductului paneuropean Constanta-Trieste.

Titlurile operatorului portuar au inregistrat cresterii semnificative in ultimul timp, pe fondul promovarii actiunilor la cea mai inalta categorie a Bursei. Un rol important l-au jucat insa si informatiile cu privire la suprafetele de teren pe care compania le detine in centrul Constantei. Oil Terminal este controlata de stat, care detine, 59,62% din actiuni, prin AVAS. Fondul Propiretatea mai detine 10% din actiuni. Un pachet de 30,37% din actiuni se afla insa in posesia altor persoane fizice di juridice.

Compania are o capacitate de depozitare de 550.000 de tone titei, 220.000 de tone benzina, 158 pentru motorina. Societatea mai poate depozita 220.000 de tone de pacura si 67.000 de metrii cubi de produse chimice diverse. Oil a realizat un profit net de 1,7 milioane de lei, in 2006, la o cifra de afaceri de 121,54 milioane de lei, in scadere usoara fata de anul precedent. „Scaderile rezultate in ultima perioada s-au datorat in mare parte si opririi instalatiilor Rafo. Recent, Rafo si-a reluat activitate iar noi speram ca acest lucru sa aduca un plus de profit in activitatea noastra din acest an”, au spus reprezentantii Oil Terminal.
Principalii clienti ai companiei sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil si Rafo.