Potrivit Oil World, în perioada de până în luna august 2014 Bulgaria va fi cel mai mare exportator de seminţe de floarea soarelui din regiune, cu 1,2 milioane tone (faţă de 966.000 tone în 2012-2013), urmată de România cu exporturi de un milion de tone (faţă de 744.000 tone în sezonul trecut).
‘Creşterea livrărilor la export din ţările Mării Negre precum şi preţurile atractive au atras un interes considerabil din Pakistan, Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud şi alte ţări’, susţin analiştii Oil World.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a exporturilor de floarea soarelui din regiunea Mării Negre (2,05 milioane tone faţă de 1,79 milioane tone anul trecut) vor merge spre Uniunea Europeană. Cea mai mare creştere o vor înregistra exporturile spre Pakistan, care se vor ridica la 300.000 de tone de la un nivel apropiat de zero sezonul trecut. În schimb, vor scădea importurile Turciei la 550.000 de tone de la 605.000 tone anul trecut ca urmare a recoltei interne mai mari. ‘Ca urmare a reducerii achiziţiilor Turciei, exporturile de seminţe de floarea soarelui spre UE ale ţărilor din regiunea Mării Negre îşi vor reveni’, estimează Oil World.
În ceea ce priveşte producţia de cereale a României, estimările din câmp arată că producţia de porumb din acest an va depăşi 10,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă valoric în jur de 1,1 miliarde de euro, iar la seminţele de floarea soarelui vom fi campioni în rândul ţărilor UE, cu o producţie de peste două milioane de tone. În cea ce priveşte producţia de grâu obţinută în 2013 aceasta a ajuns la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone. AGERPRES