Olaf Scholz anunță o colaborare strânsă între Germania şi Franţa. Cele două țări vor aborda împreună problemele actuale

Cancelarul german a participat miercuri la o întâlnire cu preşedintele Emmanuel Macron, pe fondul recentelor disensiuni privind acţiuni la nivelul UE. În urma întrevederii, Olaf Scholz a subliniat că discuțiile au fost productive, iar colaborarea dintre țările lor rămâne strânsă.

„Au fost discuţii foarte bune şi importante pe tema aprovizionării cu energie a Europei, pe tema preţurilor mari şi a achiziţiilor comune de armament. Germania şi Franţa colaborează strâns şi abordează în comun provocările”, a scris Olaf Scholz pe Twitter.

Totodată, Palatul Elysée a transmis că discuțiile dintre cei doi relaţiile bilaterale într-un spririt de colaborare foarte strânsă.

„Preşedintele Republicii şi cancelarul german au evocat relaţiile bilaterale într-un spririt de colaborare foarte strânsă, pe termen mediu şi lung”, a transmis Palatul Elysée.

Președinția franceză a transmis anterior că cei doi lideri vor continua discuţiile în materie de apărare, economie şi energie pentru a întări cooperările franco-germane.

„După schimburile de vederi de la Berlin din 3 octombrie şi în pregătirea Consiliului European din 20 octombrie, cei doi lideri vor continua discuţiile în materie de apărare, economie şi energie pentru a întări cooperările franco-germane”, a transmis marţi Palatul Elysée, punctând că Macron şi Scholz vor aborda „în special provocările comune cu care ţările noastre se vor confrunta în deceniul următor şi cea mai bună manieră de a le răspunde în mod unit şi solidar”.

Măsura anunțată anterior de autoritățile germane

Amintim că autoritățile din Germania au anunțat săptămâna trecută amânarea reuniunii interguvernamentale Germania-Franţa, din cauza unor „probleme logistice” şi a lipsei coordonării asupra unor „probleme bilaterale”.

De asemenea, Olaf Scholz a fost nevoit să justifice în mai multe rânduri decizia Germaniei de a plafona preţul gazelor prin compensaţii în valoare de 200 de miliarde de euro, o măsură contestată de Comisia Europeană, de Franţa şi Polonia.

Mai mult, cancelarul german a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare. La rândul ei, Franţa este nemulţumită şi de planul Germaniei de a coopta mai multe state din cadrul UE şi NATO pentru construirea unui sistem antiaerian şi antibalistic comun.