Robert Habeck, vicecancelar german și ministrul Economiei de la Berlin și Annalena Baerbock, ministrul de Externe din Germania, au exercitat presiune politică în coaliția guvernamentală privind livrările de armament militar în Ucraina.
Livrarea anulată recent viza 100 de tancuri de ultimă generație, potrivit Politico. În prezent, Olaf Scholz susține că Germania ar trebui să ajungă la un acord comun cu aliații occidentali înainte de a livra echipamente militare grele Ucrainei.
„Punem în mișcare tot ceea ce este corect și rezonabil”, a declarat acesta, miercuri, 6 aprilie.
Olaf Scholz a adăugat că este important să se coordoneze cu partenerii săi din Uniunea Europeană și NATO pentru a se asigura „că oferim un sprijin militar în același mod și că nimeni nu se grăbește – inclusiv Germania.”
„Cred că aceasta este tocmai o chestiune în care ar fi o greșeală gravă ca Germania să își asume un rol special și o cale specială”, a completat Olaf Scholz.
Reamintim faptul că la începutul lui aprilie, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Germania a dezvăluit că țara sa a aprobat livrarea de tancuri de luptă către Ucraina. Este vorba despre 56 de tancuri fabricate în timpul Războiului Rece.
Germania oferă un ajutor Ucrainei. A fost aprobată livrarea a 56 de tancuri fabricate în timpul Războiului Rece
Așadar, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a explicat vineri, 1 aprilie, că tancurile sunt de tip Pbv 501 și provin din armata est-germană din perioada Războiului Rece.
De asemenea, acesta a spus pentru CNN că tancurile au fost vândute Suediei, apoi revândute Republicii Cehe. Potrivit legii germane privind controlul armelor de război, Consiliul Federal de Securitate trebuie să aprobe în orice moment exportul de arme care provin din Germania.
Germania a făcut o mișcare fără precedent împotriva Rusiei
Ministerul Economiei din Germania a precizat anterior că a fost luată în considerare naționalizarea filialelor germane ale companiilor ruseşti Gazprom și Rosneft. Decizia a venit în contextul preocupărilor legate de aprovizionarea cu energie, scrie cotidianul economic Handelsblatt.
Menționăm faptul că Anunțul Germaniei vine după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat că gazul rusesc va putea fi plătit exclusiv în ruble, de vineri, 1 aprilie.
În caz contrar, cei care vor refuza o astfel de plată, vor avea contractele reziliate. Până acum, decizia Germaniei a fost discutată de oficiali din minister cu cancelarul Olaf Scholz și are ca scop prevenirea unui deficit masiv de energie, în cazul în care una dintre aceste companii, importante pentru Germania, intră în dificultate, relatează Handelsblatt.
Aceeași sursă mai precizează că ambele companii sunt esențiale pe piața energetică germană. Spre exemplu, Gazprom Germania operează depozite uriașe de gaze, iar Rosneft Germania este un jucător-cheie pe piața rafinăriilor de benzină, motorină și kerosen.
În același timp, un alt aspect important este faptul că Gazprom și Rosneft riscă să intre în faliment tehnic, după ce băncile și partenerii de afaceri s-au distanțat de companiile deţinute cu capital rusesc, după intrarea în vigoare a sancțiunilor impuse Rusiei de Occcident.
Menționăm și că Rusia nu are de gând să lase sancțiunile impuse de Occident să treacă neobservate. Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe a declarat vineri dimineață că Rusia ve oferi un răspuns.
„Acțiunile UE nu vor rămâne fără răspuns… sancțiunile iresponsabile ale Bruxelles-ului afectează deja în mod negativ viața de zi cu zi a europenilor obișnuiți”, a declarat Nikolai Kobrinets pentru RIA.