Germania crede că Suedia va adera curând la NATO
Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, a vorbit luni, 10 iulie 2023, despre aderarea Suediei la NATO, la scurt timp după ce Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a anunțat personal că Guvernul de la Ankara va susține aderarea Suediei la NATO, dacă vor fi reluate negocierile de aderarea a țării sale la Uniunea Europeană (UE).
Din punctul său de vedere, nu există nicio legătură între aderarea Turciei la UE şi intrarea Suediei în NATO, totuși, el vede un semnal pozitiv în declarațiile făcute de președintele Turciei. Potrivit spuselor sale, „o undă verde” pentru aderarea Suediei la Alianța Nord Atlantică „este posibilă într-un viitor apropiat”.
„Nu trebuie să-l considerăm un subiect legat. Nimic nu stă în calea unei aderări a Suediei la NATO”, a declarat, luni, Olaf Scholz, potrivit agenției de presă AFP.
Turcia așteaptă în continuare să intre în UE
Recep Tayyip Erdogan a explicat că intrarea Suediei în NATO depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat, vara trecută, în timpul Summitului NATO de la Madrid, precizând, totodată, că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Guvernului de la Ankara.
„Fac apel de aici la aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani. Mai întâi deschideți calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, iar apoi vom deschide calea pentru Suedia”, a spus, luni, Recep Tayyip Erdogan, potrivit sursei citate anterior.
Turcia a cerut aderarea la UE încă din 1987, dar a devenit candidată oficială în 1999, iar negocierile au început abia în 2005. Acestea au evoluat foarte încet, iar până în 2016, doar 16 capitole de negociere au fost deschise. În 2017, negocierile au bătut pasul pe loc.
Turcia și Ungaria blochează în continuare aderarea Suediei la NATO
În prezent, Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţa Nord Atlantică.
Guvernul de la Ankara invocă lipsa de cooperare a Guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane despre care crede că au legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, în timp ce Guvernul de la Budapesta le reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa sa.