Cancelarul german a subliniat luni, 9 ianuarie, că este în continuare convins de necesitatea unei coordonări cu aliaţii în privinţa livrărilor de arme pentru Ucraina. Mesajul lui Olaf Scholz a venit în timp ce presiunea se accentuează asupra Berlinului pentru a trimite tancuri de asalt Leopard 2.
Olaf Scholz este convins de necesitatea unei coordonări cu aliaţii în privinţa livrărilor de arme pentru Ucraina
Totodată, mesajul lui Olaf Scholz a venit după ce Germania a anunţat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei vehicule de infanterie de tip Marder pentru a ajuta la respingerea forţelor ruse.
Acest anunţ a fost făcut în aceeaşi zi în care SUA au promis să trimită Kievului vehicule de luptă Bradley şi la o zi după un anunţ similar din partea Franţei, conform informațiilor transmise de reuters.com
Kievul cere blindate mai grele precum Leopard
Scholz, care a subliniat adeseori importanţa de a nu escalada conflictul din Ucraina sau de a da Rusiei un motiv să o considere parte în război, a afirmat că aliaţii occidentali au cheltuit „mult timp pregătind, discutând şi organizând aceasta”.
Kievul cere blindate mai grele precum Leopard, ceea ce ar reprezenta un progres semnificativ în ceea ce priveşte sprijinul occidental acordat Ucrainei.
„Germania nu va face aceasta de una singură. Germania va rămâne întotdeauna unită cu prietenii şi aliaţii săi. Orice altceva ar fi iresponsabil într-o astfel de situaţie periculoasă”, a transmis luni Scholz în cadrul unui eveniment al partidului său social-democrat pentru a da startul campaniei electorale în vederea alegerilor locale la Berlin.
Criticii partidului de la guvernare spun că Scholz este prea lent
Devenită unul dintre principalii susţinători militari ai Ucrainei de la lansarea invaziei ruse în februarie trecut, Germania a pus capăt unui tabu înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul al XX-lea privind trimiterea de arme în zonele de conflict.
Chiar și așa, criticii afirmă că Scholz şi partidul său SPD sunt prea lenţi, aşteptând ca aliaţii să acţioneze primii, în loc să îşi asume responsabilitatea ca Germania să fie puterea occidentală cea mai apropiată de Ucraina.
Ceilalţi doi parteneri de coaliţie ai SPD, respectiv Verzii şi Partidul Liber Democrat, au fost mai vocali în apelurile lor privind intensificarea sprijinului militar acordat Ucrainei.
Ministrul economiei Robert Habeck a declarat că Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, blindate de luptă mai grele decât Marder pentru a sprijini forţele militare ucrainene în viitor.
La rândul său, Marea Britanie ia în considerare trimiterea de tancuri Challenger 2 Ucrainei, conform Sky News.