Olaf Scholz nu vrea să implice Bundeswehr în războiul din Ucraina

Joi, dpa a relatat că cancelarul german Olaf Scholz a promis atât armatei cât și poporului german că decizia sa de a refuza desfășurarea trupelor terestre în Ucraina este o „linie roșie”, pe care nu se va clinti.

„Să fie clar: eu, cancelar al Germaniei, nu voi trimite niciun soldat din armata noastră în Ucraina. (…) Aşa rămâne. Soldaţii noştri se pot baza pe asta. Şi dumneavoastră vă puteţi baza pe asta”, a precizat Scholz prin intermediul unui mesaj video, miercuri, 28 februarie.

Cancelarul german a declarat că NATO nu se va implica în mod direct în războiul împotriva Rusiei. „Așa va rămâne”, a subliniat Scholz, care a adăugat că Germania este de acord cu poziția aliaților săi pe această temă.

„Nu vrem ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei să devină un război între Rusia şi NATO”, completat el.

Scholz a făcut aceste afirmații în contextul unei reuniuni la Paris, la care au participat aproximativ 20 de lideri de stat. Aici, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat, luni, că nu exclude posibilitatea unei desfășurări de trupe terestre. Scholz a negat rapid aceste speculații într-o declarație făcută marți.

„Nu vor exista trupe terestre, soldaţi pe teritoriul ucrainean trimişi de state europene sau ale NATO”, a precizat Schulz cu privire la poziția NATO.

Potrivit dpa, Olaf Scholz a reiterat că, încă de la începutul conflictului din Ucraina, este ferm împotriva trimiterii de trupe terestre, afirmând că aceasta este o măsură exclusă.

În schimb, Germania este a doua cea mai importantă sursă de echipamente militare pentru efortul de apărare împotriva Rusiei, imediat după Statele Unite.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat regretul față de faptul că doar 30% din milionul de obuze promis de Uniunea Europeană (UE) au fost livrate.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski / SURSA FOTO: Dreamstime

Emmanuel Macron dorește intensificarea măsurilor împotriva Rusiei

La Paris, într-un moment critic pentru Ucraina, președintele Franței, Emmanuel Macron, a convocat lideri din peste 25 de țări aliate pentru a discuta și a intensifica sprijinul acordat Ucrainei, subliniind necesitatea unei acțiuni hotărâte împotriva creșterii evidente a agresiunii ruse.

El a evidențiat caracterul urgent al întâlnirii, organizată imediat după împlinirea a doi ani de la invazia rusă în Ucraina.

„Împreună trebuie să facem în aşa fel încât Putin să nu poată distruge ceea ce am realizat noi, şi să nu poată să-şi extindă agresiunea în alte ţări”, a precizat președintele Ucrainei.

„Ne aflăm cu siguranţă într-un moment al unui salt, care este necesar din partea noastră a tuturora”, a declarat, la rândul său, președintele Franței la începutul Summitului NATO, care a avut loc cu uşile închise.

La Palatul Elysee, după o întâlnire recentă cu președintele Ucrainei, unde au încheiat un acord de securitate bilateral, Emmanuel Macron a subliniat gravitatea amenințărilor provenite din partea lui Vladimir Putin. El a promis că va fi în fruntea eforturilor de sprijin pentru Ucraina.

„Vedem, mai ales în ultimele luni, o înăsprire a Rusiei, care s-a ilustrat din nefericire şi în mod crud prin moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus. Pe frontul ucrainean, poziţiile sunt tot mai dure şi ştim că Rusia pregăteşte noi atacuri”, a avertizat Macron.