Cancelarul Olaf Scholz a declarat marți că germanii nu ar trebui să fie foarte îngrijorați de consecințele prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB) și că autoritățile de reglementare au învățat lecțiile crizei financiare globale din 2008.
Olaf Scholz a vorbit alături de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Berlin, care a declarat că țara sa dorește contracte pe termen lung pentru livrările de gaze către Europa, dar și pentru livrări de energie regenerabilă.
Presiune pe acțiunile bancare globale
Prăbușirea Silicon Valley Bank a pus și mai multă presiune asupra acțiunilor bancare globale marți, investitorii fiind îngrijorați de sănătatea financiară a unor creditori, în pofida asigurărilor date de președintele american Joe Biden și de alți responsabili politici.
„Am făcut progrese semnificative de la situația crizei financiare din 2008/2009”, a declarat Scholz, care a văzut o mai bună supraveghere publică a sistemului bancar.
„Reacţia clară şi puternică a autorităţilor americane, britanice şi europene, dar şi germane, arată că situaţia este urmărită îndeaproape şi că sunt luate măsuri rapide, ceea ce este cel mai bun lucru care poate fi făcut pentru securitatea depozitelor”, a insistat el.
„Acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a asigura siguranța sistemelor. În această privință, nu există cu adevărat niciun motiv pentru ca cineva aici, în Germania, să aibă îngrijorări majore”, a spus Olaf Scholz.
Situaţia a fost considerată suficient de gravă pentru a declanşa o întâlnire în Germania, luni, a „comitetului de criză” al Bundesbank, banca centrală, care nu a dorit să comenteze situaţia.
Însă instituţia de reglementare a sectorului financiar german, BaFin, a exclus orice ameninţare pentru stabilitatea financiară germană, considerând că SVB nu avea „o importanţă sistemică”.
Băncile europene nu sunt afectate de falimentul Silicon Valley Bank
Băncile din zona euro nu au nicio expunere la Silicon Valley Bank şi sunt într-o situaţie bună, a declarat luni Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrup, care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro.
Lucrurile par să fie în regulă cu băncile aflate în zona euro după problemele cunoscute din sistemul bancar american care au culminat cu falimentul Silicon Valley Bank.
„Problemele apar din modelul de afaceri specific al Silicon Valley Bank. Iar imaginea aici în Europa este foarte diferită. Băncile noastre sunt în general într-o formă bună”, a declarat Donohoe într-o conferinţă de presă, după discuţiile miniştrilor de Finanţe din zona euro.
„Le-am consolidat enorm în ultimii ani şi sunt sub supravegherea atentă a autorităţilor naţionale şi europene, iar cadrul de la Basel este aplicat tuturor băncilor din UE. Prin urmare, nu există o expunere directă la Silicon Valley Bank”, a spus el, potrivit Reuters.