Europa nu trebuie să se lase intimidată de jocurile de putere ale Rusiei
Marți, 9 mai 2023, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, le-a reamintit oficialilor europeni că nu trebuie să se lase intimidați de jocurile de putere ale Rusiei, ci să sprijine militar armata Ucraina cât timp va fi nevoie.
„La 2.200 de kilometri nord-est de aici, Putin defilează astăzi cu soldaţii, tancurile şi rachetele sale. Nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi de astfel de jocuri de putere! Să rămânem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina – atât timp cât va fi nevoie!”, a declarat, marți, Olaf Scholz într-un discurs susţinut în Parlamentul European, citat fiind de postul de radio Deutsche Welle.
Declarația sa a fost făcut în contextul în care pe data de 9 Mai, statele europene sărbătoresc Ziua Europei, cu excepția Rusiei, care comemorează victoria asupra Germaniei Naziste în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă militară în Piaţa Roşie. Capitularea Germaniei Naziste a avut loc pe data de 8 mai, însă din cauza diferenţei de fus orar, Rusia a sărbătorit mereu acest eveniment pe data de 9 mai.
Olaf Scholz a pledat, totodată, pentru o Uniune Europeană (UE) „extinsă şi reformată”, care să aibă o perspectivă şi acţiuni orientate geopolitic. Potrivit spuselor sale, lumea devine multipolară, iar UE ar trebui să caute mai multă cooperare globală în condiţii de egalitate.
„Uniunea Europeană trebuie să se schimbe. Europa trebuie să se întoarcă către lume. Cei care sunt nostalgici după visul unei puteri mondiale europene, cei care servesc fanteziile naţionale de superputere, sunt blocaţi în trecut”, a adăugat cancelarul federal al Germaniei.
SUA rămân cel mai important aliat al Europei
În cadrul discursului său, Olaf Scholz a reluat câteva dintre temele abordate de președintele Franței, Emmanuel Macron, afirmând că, deşi „Statele Unite rămân cel mai important aliat al Europei”, continentul european își va consolida relaţiile cu SUA doar dacă va face investiţii mai mari în domeniul apărării, rezilienţă civilă, suveranitate tehnologică, lanţuri de aprovizionare fiabile şi independenţă în ceea ce priveşte materiile prime critice.
„Europa se va face auzită doar dacă vorbeşte pe o singură voce. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat cât de esenţială este această conştientizare”, a zis oficialul german.
Rivalitatea Chinei față de Europa a crescut treptat
De altfel, oficialii europeni sunt îngrijorați de dependenţa excesivă de China pentru producţia industrială. Olaf Scholz vede, acum, China ca pe un partener, concurent și rival sistematic al UE, în ciuda schimbărilor apărute în relaţiile diplomatice cu Guvernul de la Beijing.
„Relaţia noastră cu China este descrisă pe bună dreptate de triada partener, concurent, rival sistemic – unde rivalitatea şi concurenţa din partea Chinei au crescut fără îndoială”, a recunoscut el.