Cancelarul german a dat o veste foarte bună, în contextul ameninţărilor nucleare venite în ultimele luni de zile de la Moscova, fie din partea preşedintelui Putin sau a oamenilor săi. Presiunea comunităţii internaţionale a funcţionat, spune Olaf Scholz.
Presiunea internaţională asupra Rusiei pare să fi funcţionat, subliniază Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Riscul unui război nuclear în Ucraina a scăzut, în urma presiunii internaţionale asupra Rusiei
Şeful Guvernului de la Berlin se referă la riscul ca Vladimir Putin să ordone folosirea armelor nucleare în Ucraina. Acest risc a scăzut, deoarece comunitatea internaţională „a trasat o linie roşie” Rusiei. Inclusiv China a ajutat la această presiune asupra Moscovei.
„Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare. (…) Deocamdată, am oprit asta”, a declarat Olaf Scholz pentru grupul german de media Funke şi jurnalul Ouest France, potrivit agenţiei AFP.
Cancelarul german este de părere că totul este o o consecinţă a faptului că toată comunitatea internaţională, inclusiv China, a „trasat o linie roşie” Rusiei.
Olaf Scholz subliniază, în acest context, şi importanţa vizitei pe care a efectuat-o recent la Beijing.
„În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite. La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie”, a mai spus cancelarul german în interviul dat publicităţii joi.
Ce trebuie făcut atunci când războiul va ajunge la final?
Olaf Scholz a mai fost întrebat de jurnalişti şi ce părere are despre declaraţiile recente ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care spunea că ar trebui acordate „garanţii” Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina.
Şeful Guvernului de la Berlin a afirmat că, într-adevăr, la acel moment, se va pune problema arhitecturii de securitate.
„Prioritatea este ca Rusia să pună capăt imediat războiului şi să îşi retragă trupele. Este adevărat că următoarea întrebare este cum putem asigura securitatea Europei. (…)
Desigur, suntem pregătiţi să discutam cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Noi o propusesem deja înainte de război, iar această poziţie nu s-a schimbat”, a declarat Olaf Scholz.
Reamintim că miercuri, 7 decembrie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a îndulcit tonul pe tema ameninţării nucleare, lăsând de înţeles că Moscova ar recurge la arme nucleare doar dacă va fi atacată cu o astfel de armă.
„Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte „lovitura de represalii”: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns”, a declarat Putin.