Recesiunea, un scenariu din ce în ce mai posibil pentru Germania. Olaf Scholz: Trebuie să ne asigurăm că economia trece bine prin aceste vremuri
Cancelarul Olaf Scholz a mai declarat, marți, că războiul din Ucraina reprezintă o amenințare pentru economia Germaniei, la fel și sancțiunile impuse împotriva Rusiei.
”Trebuie să înțelegem foarte bine că acest război din Ucraina aduce și provocări pentru noi în ceea ce privește consecințele economice ale sancțiunilor”, a fost declarația acestuia, citată de CNN.
Presa internațională mai scrie că Olaf Scholz a subliniat că există țări care sunt îngrijorate cu privire la securitatea alimentară din cauza problemelor de livrare din Rusia și Ucraina și spune că ”trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece bine prin aceste vremuri dificile”.
Atât cancelarul Germaniei, cât și regele Abdullah au condamnat războiul din Ucraina, dar i-au cerut lui Vladimir Putin să ”oprească imediat toate operațiunile de luptă și să-și retragă trupele”. De asemenea, Olaf Scholz a reiterat că este nevoie de discuții pentru a pune capăt conflictului armat de pe teritoriul țării conduse de Volodimir Zelenski.
Recesiunea, un scenariu din ce în ce mai probabil pentru Germania
Institutul European pentru Cercetare Economică (ZEW) a avertizat că cea mai mare economie din Europa se va confrunta cu o recesiune.
„Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei afectează semnificativ perspectivele economice ale Germaniei”, a avertizat instituția într-un comunicat de publicat pe site-ul său oficial în cursul zilei de marți.
De asemenea, Institutul European pentru Cercetare Economică (ZEW), cel care se ocupă cu monitorizarea dezvoltării economice a Germaniei din decembrie 1991, spune că țara are parte de cea mai mare scădere a așteptărilor economice.
Germania nu dorește oprirea imediată a gazelor din Rusia
Robert Habeck, ministrul german al Economiei și Energiei, a declarat, duminică, la postul public ARD, că o oprire imediată a importurilor de gaze și de petrol din Rusia ar afecta enorm populația țării.
El spune că această decizie ar duce la o rată uriașă de șomaj, în timp ce Germania se va confrunta și cu un val de sărăcie, subliniind că măsura va afecta mai mult populația țării, decât îl va afecta pe liderul de la Kremlin.
“Dacă trecem imediat la o alternativă, vor exista multe lipsuri. O să suferim noi mai mult decât Putin! Mulți nemți o să ajungă în sărăcie”, a declarat Robert Habeck, la postul de televiziune mai sus menționat, citat mai apoi de The Guardian.
Oficialul german a mai declarat pentru presa din Germania că țara importă 55% din necesarul de gaz natural, 50% din cel de cărbune și 35% din consumul de petrol din Rusia. De asemenea, ministrul german spune că ambiția este de a reduce dependența de Rusia.
”Aspiraţia noastră este să reducem dependenţa (faţă de Rusia) cât mai repede posibil prin renunţarea la energiile fosile şi câştigarea suveranităţii energetice, dar ce s-a făcut în ultimii ani, crescând dependenţa, nu se poate schimba în câteva zile sau luni”, a explicat ministrul membru al partidului Verzilor.