Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, s-a opus avertismentelor UE cu privire la plafonarea tarifelor la energie, respingând criticile privind practicile inechitabile de reglementare în domeniul energetic.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a încercat să justifice, marți, decizia de plafonare a prețurilor la energie prin alocarea unui buget de 200 de miliarde de euro, respingând, totodată, criticile Uniunii Europene privind inechitatea pe piața comunitară.
Măsurile propuse de Scholz au fost aplicate cu succes de către alte state
Olaf Scholz a declarat că Comisia Europeană „știe cu certitudine că aceste măsuri nu sunt singulare şi că sunt aplicate şi în alte locuri, în mod justificat”, a relatat publicația Stern, în cursul unei conferințe de presă organizate alături de premierul Olandei, Mark Rutte.
„Fac şi alte ţări acest lucru, de mult timp, intervenind pentru a oferi susținere prin exact aceleași măsuri decise de noi pentru anul acesta şi pentru următorii doi ani”, a afirmat Scholz. Acesta a evidențiat faptul că planul cu privire la cei de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea energiei „nu este aplicat doar pentru o perioadă scurtă, anul acesta”.
„În fond, este vorba despre un pachet foarte echilibrat şi foarte inteligent pentru a menține prețurile la un nivel scăzut cât timp durează actualele provocări”, a mai declarat cancelarul.
Unii comisari europeni susțin că planul Germaniei cu privire la reglementarea energetică generează semne de întrebare
Paolo Gentiloni, comisarul Uniunii Europene al Economiei şi Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă, au venit cu critici într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung. Aceștia au afirmat că planul autorităților din Germania de compensare a tarifelor la energie generează mai multe „semne de întrebare”.
„Alte state membre nu au acelaşi spaţiu de manevră din punct de vedere bugetar”, au celcarat cei doi oficiali, menționând despre unele riscuri privind perturbarea sistemului concurențial comunitar.
Guvernul condus de Olaf Scholz a prezentat, săptămâna trecută, un plan de plafonare a preţurilor la energie prin care a anunțat alocarea sumei de 200 de miliarde de euro, iar suprataxa pentru gaze, care a generat controverse, a fost anulată.
„Preţurile trebuie să scadă, aceasta este convingerea noastră. De aceea, vom crea un amplu sistem defensiv”, a afirmat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Der Spiegel, precizând că sursa de finanţare va fi Fondul de Stabilizare Economică.