Popularitatea cancelarului Olaf Scholz, în cădere liberă
Un nou sondaj realizat în Germania indică faptul că populaţia este în mare măsură nemulţumită de activitatea lui Olaf Scholz şi a guvernului său.
Mai exact, aproximativ 62% dintre germani sunt nemulţumiţi de guvernul cancelarului Olaf Scholz, indică datele cercetării realizate de institutul INSA pentru ziarul Bild am Sonntag, transmite duminică agenţia de presă DPA.
Numai 25% dintre respondenţii sondajului au declarat că sunt mulţumiţi de Scholz. Cercetarea respectivă a fost dată publicităţii duminică, 21 august.
Evaluarea coaliţiei aflate la guvernare, formată din Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Scholz, Liber Democraţi (FDP, pro-business) şi Verzi, nu vine nici ea cu cifre mai încurajatoare: 65% dintre germani s-au declarat nemulţumiţi de activitatea guvernului federal şi doar 27% s-au declarat satisfăcuţi.
Sondajul a vizat obţinerea unei aprecieri generale a activităţii coaliţiei, nu o evaluare asupra unor teme specifice.
Cum arătau cifrele într-un sondaj echivalent de la începutul lunii martie?
Potrivit Bild am Sonntag, într-un sondaj echivalent care a fost realizat la începutul lunii martie, 46% dintre cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi de activitatea lui Scholz, în timp ce 39% au declarat că nu sunt mulţumiţi. Tot atunci, 44% dintre respondenţi au decarat că actuala coaliţie de guvernământ face o treabă bună, iar 43% nu erau de acord cu această apreciere.
Potrivit DPA, Guvernul german sub conducerea lui Scholz s-a confruntat cu mai multe provocări, între care creşterea nivelului de trai şi a preţurilor la energie, consecinţe ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
Sondajul INSA a fost realizat la 19 august pe un eşantion reprezentativ de 1.002 persoane, la cererea Bild am Sonntag.
Probleme legate de activitatea lui Olaf Scholz ca primar al Hamburgului
Reamintim că un scandal legat de activitatea sa pe vremea când era primar al oraşului Hamburg ameninţă să-i clatine serios scaunului lui Olaf Scholz.
Cancelarul german a trebuit să depună mărturie, vineri, faţa parlamentarilor cu privire la rolul său în combaterea unei fraude fiscale de mai multe miliarde de euro.
Schema de tip „cum-ex” sau „extragere de dividende” se realiza în modul următor: băncile şi investitorii tranzacţionau rapid acţiuni ale companiilor în jurul zilei în care acestea plăteau dividendele, ascunzând proprietatea asupra acţiunilor şi permiţând mai multor părţi să recupereze în mod fals reducerile de impozit pe dividende.
Această portiţă a fost acum închisă. Între timp însă, totul a căpătat o dimensiune politică în Hamburg, din cauza lentorii autorităţilor, conduse la acea vreme de Olaf Scholz, de a cere rambursarea milioanelor de euro obţinute în cadrul acestui sistem de către o importantă bancă locală, Warburg.
Puteţi citi mai multe detalii despre acest scandal chiar aici.