Cancelarul german a menționat că Rusia trebuie să înţeleagă că scopul nu poate fi acela de a încheia un fel de pace rece prin transformarea frontierei actuale într-o nouă ‘graniţă’ între Rusia şi Ucraina.
Olaf Scholz a apreciat că acest lucru nu ar face decât să legitimeze raidul lui Putin în Ucraina.
„Scopul este mai degrabă o pace justă, iar o condiţie prealabilă pentru aceasta este retragerea de trupe”, a afirmat Olaf Scholz.
Poziția în ceea ce privește Peninsula Crimeea
El a evitat să comenteze viitorul Peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia în 2014. Întrebat dacă această condiţie se aplică şi în cazul Crimeii, el a reafirmat că „nu e treaba noastră să formulăm, în numele Ucrainei, acordurile la care aceasta doreşte să ajungă”.
Scholz a avut grijă să se refere la o „retragere de trupe” şi nu la „retragerea trupelor”, ceea ce ar fi sugerat că toate trupele ruse ar trebui să fie retrase, remarcă DPA.
Se va ajunge la un acord între guvernele de la Moscova şi Kiev
Cancelarul german nu a vrut nici să spună clar dacă Putin ar trebui înlăturat sau nu de la putere.
„Nu mă prea preocupă întrebări speculative de acest gen. Până la urmă, se va ajunge la un acord între guvernele de la Moscova şi Kiev”, a comentat oficialul german.
El a menționat că are în vedere să vorbească din nou cu liderul rus la momentul oportun. De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit pentru o nouă convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz cu privire la conflictul în Ucraina.
Moscova, dispusă să discute cu cancelarul Germaniei
„Până în prezent, Scholz nu a sunat şi nici Berlinul nu a iniţiat o astfel de conversaţie. Este necesar să discutăm a spus Peskov, ca răspuns la declaraţiile cancelarului că va discuta cu Putin la momentul potrivit.
El a precizat că Putin rămâne deschis la dialog, dar, evident, urmăreşte obiectivul fundamental de a proteja interesele cetăţenilor noştri.
Potrivit Kremlinului, Putin şi Scholz au vorbit ultimă dată la telefon timp de aproximativ o oră în 2 decembrie 2022, în timpul unui apel iniţiat de către Berlin, în care au abordat situaţia din Ucraina şi consecinţele războiului. Afirmaţiile lui Scholz au atras atenţia în condiţiile în care există opinii diferite în ceea ce priveşte oportunitatea unor discuţii cu Putin, a subliniat sursa citată.