Cancelarul german a apărat bilanțul țării sale în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei la sosirea la summitul UE de la Bruxelles. Declarațiile lui Olaf Scholz vin după ce Germania a fost aspru criticată anterior pentru că a ezitat să permită exportul de tancuri Leopard 2 fabricate către Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a evidenţiat joi sprijinul ţării sale pentru Ucraina, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles. Dintre ţările din UE, Germania oferă Ucrainei „cel mai mare sprijin financiar şi umanitar, dar şi cel mai concret sprijin în privinţa livrărilor de arme”, a spus cancelarul german.
Olaf Scholz a evidenția sprijinul acordat Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe la reuniunea liderilor din UE ca invitat şi să susţină un discurs în Parlamentul European. Reuniunea este o ocazie „de a transmite încă un semnal de unitate, de solidaritate, şi de a arăta că ne vom continua sprijinul pentru Ucraina pentru a-şi apăra independenţa şi integritatea atât timp cât este nevoie”, a declarat Scholz, potrivit DPA.
Miercuri, cancelarul german a criticat competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil. Scholz a spus că această situaţie este dăunătoare pentru unitatea aliaţilor.
„Menţinem şi întărim această coeziune pregătind mai întâi deciziile în mod confidenţial şi comunicându-le abia după aceea”, a declarat el în Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal.
El a menţionat cooperarea sa cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la furnizarea de tancuri pentru Ucraina.
Reconstrucția Ucrainei și judecarea presupuselor crime de război, pe agenda discuțiilor
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-au salutat joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sosirea sa la Bruxelles.
Vizita lui Zelenski, care s-a adresat în repetate rânduri summiturilor UE prin videoconferinţă în ultimele luni, reprezintă prima sa deplasare în capitala Belgiei de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale. Este de aşteptat ca Zelenski să abordeze din nou chestiuni precum livrările de arme pentru ţara sa, în cantităţi mai mari şi într-un ritm mai rapid, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE şi planul său de pace.
Liderii europeni urmează să discute despre reconstrucţia Ucrainei şi despre judecarea presupuselor crime de război comise în această ţară, mai relatează sursa citată.
Iniţial, summitul Uniunii Europene a fost convocat pentru a discuta despre numărul mare de solicitări de azil şi despre sosirile migranţilor ilegali în blocul comunitar.