Olaf Scholz, despre admiterea Uniunii Africane în țările G20

Cancelarul federal german susține admiterea Uniunii Africane în țările G20.

„Vrem să susţinem Uniunea Africană ca ea să obţină un loc în G20„, a declarat cancelarul la sosirea lui la Addis Abeba, într-o declaraţie difuzată de canalul german de ştiri NTV.

„Aceasta se impune din respect pentru continent şi numeroasele lui state, dar şi pentru populaţia sa în creştere”, a adăugat Scholz.

În timpul vizitei sale în capitala etiopiană, cancelarul federal german se va deplasa de asemenea la sediul Uniunii Africane, care acţionează în prezent ca mediatoare în conflictul sudanez.

Joe Biden şi Emmanuel Macron au pledat şi ei în trecut pentru includerea Uniunii Africane în G20. Africa de Sud este la ora actuală singura ţară africană membră a G20, înfiinţat în 2008.

Cancelarul federal german întreprinde, începând de joi, o vizită în Etiopia, apoi în Kenya. Relaţiile germano-etiopiene sunt mai complexe decât cu Nairobi.

Etiopia a fost începând din 2020 scena unui război civil între trupele guvernului lui Abiy Ahmed şi cele ale liderilor regiunii nordice Tigray, care au declanşat o rebeliune împotriva puterii federale. La începutul lui noiembrie, a fost semnat un acord de încetare a ostilităţilor.

Cancelarul federal german speră să stabilească parteneriate în energie curată

În Kenya, Olaf Scholz speră să stabilească parteneriate în energie curată cu o ţară-pionier ale cărei nevoi energetice sunt acoperite în proporţie de 90% din energii din surse regenerabile (energii verzi).

Kenya, deja principalul partener comercial al Germaniei în Africa de Est, prevede să acopere din 2030 toate nevoile sale energetice din surse regenerabile.

Berlinul şi-a diversificat în ritm accelerat sursele sale de aprovizionare cu energie după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în urmă cu peste un an, care a dus la întreruperea livrărilor de gaz rusesc de care Germania era foarte dependentă.

Germania, unde cărbunele reprezintă încă o treime din producţia electrică, vrea să atingă neutralitatea emisiilor de carbon în 2045.

Această a doua călătorie a lui Olaf Scholz în Africa de la preluarea funcţiei sale în decembrie 2021 reflectă de asemenea eforturile întreprinse de Occident pentru a contracara influenţa rusă şi chineză în regiune.

Grupul G20 a fost fondat în anul 1999

În anul 1999, lua naștere G20, un forum creat să reunească economiile dezvoltate și marile economii emergente. Țările G20 reprezintă aproximativ două treimi din populația lumii și mai bine de 80% din producția economică globală.

G20 include cele mai importante 19 țări industrializate și emergente: Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, Franța, Marea Britanie, India, Indonezia, Italia, Japonia, Canada, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, SUA – și în postura de al 20-lea membru, Uniunea Europeană.