Marcel Ciolacu a reconfirmat sprijinul Olandei
Premierul Marcel Ciolacu a participat, marți, la discuții cu ambasadoarea Olandei la Bucureşti, doamna Willemijn van Haaften. În cadrul acestei întrevederi, șeful Executivului a reconfirmat sprijinul Olandei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.
Marcel Ciolacu a făcut acest anunț pe platforma X.
„Am salutat-o pe Excelenţa Sa doamna Willemijn van Haaften, recent numită ambasador al Olandei în România. Ne bucurăm că am putut reconfirma sprijinul Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea României la Schengen”, a scris Marcel Ciolacu.
Europarlamentarul Cristian Terheș dă vina pe clasa politică în problema Schengen
Cristian Terheș a subliniat într-un interviu televizat că responsabilitatea pentru situația actuală aparține clasei politice. El afirmă că România îndeplinește toate criteriile necesare pentru a fi admisă în spațiul Schengen.
„Nu am intrat în Schengen din cauza clasei politice românești și îmi asum ceea de spun. Din 2011, România îndeplinește absolut toate condițiile să intre în Schengen. Atunci când România și Bulgaria au semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, se prevede că atunci când fiecare dintre cele două țări îndeplinește condițiile de aderare, intră în urma unui vot.
Ori, în cazul nostru, dacă vă aduceți aminte, în luna decembrie 2022, s-a votat pentru ambele țări, nu s-a votat separat. Cele două țări nu au votat pentru propria lor accedere în Schengen. Cuplarea de Bulgaria nu are legătură cu Schengen”, spune Terheș.
El oferă și o soluție prin care se poate ieși din situație: blocarea UE.
„Pentru intrarea în Schengen este nevoie să blocăm tot ceea ce vine de la nivelul Uniunii Europene. Trebuie să se aplice legea. De undeva trebuie început. Și repet, primul lucru pe care-l încep este cu acest blocaj a tot ceea ce înseamnă decizie la nivelul Uniunii Europene”, spune el.
Parcursul României către Spațiul Schengen
Aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un proces îndelungat și discutat, care a fost subiectul unor dezbateri și negocieri pe parcursul mai multor ani.
România a devenit membru al Uniunii Europene în 2007. De atunci, țara și-a exprimat interesul de a adera și la Spațiul Schengen, care reprezintă o zonă fără controale la frontierele interne pentru statele membre.
Aderarea României la Spațiul Schengen a fost blocată de mai multe ori de anumite state membre, care au invocat diferite motive pentru a întârzia acest proces. Probleme legate de corupție, sistemul judiciar și managementul frontierelor au fost adesea menționate.
Diverse state membre ale UE au susținut aderarea României la Spațiul Schengen, subliniind că țara a îndeplinit anumite condiții și că aceasta ar consolida securitatea și cooperarea în cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, există și țări care s-au opus din diverse motive.
Guvernele succesive din România și-au exprimat angajamentul față de acest obiectiv și au depus eforturi pentru a îndeplini criteriile impuse.