România și Bulgaria ar putea intra în spațiul Schengen

România și Bulgaria intră în spațiul Schengen? Joi seara târziu, pe 21 decembrie, Parlamentul olandez a aprobat poziția guvernului țării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline în spațiul fără frontiere Schengen, conform declarației făcute vineri de ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, citat de agenția BTA.

Potrivit afirmațiilor lui Stoianov, poziția Austriei reprezintă acum singurul impediment în calea candidaturii Sofiei pentru aderarea la spațiul de liberă circulație.

Se desfășoară discuții extrem de intense între Bulgaria și Austria, precum și între România și Austria, a adăugat ministrul bulgar de Interne. În aceste negocieri sunt implicate și instituțiile UE responsabile de acest proces.

Kalin Stoianov speră că Austria va lua o decizie zilele următoare.

„E greu de spus dacă acest lucru se va întâmpla înainte de Anul Nou. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puţin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a spus acesta.

schengen
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Olanda a confirmat că Bulgaria îndeplinește condițiile necesare

După o noapte de dezbateri intense în Parlamentul olandez, aderarea deplină a Bulgariei la spațiul Schengen a primit aprobare, relatează Novinite.com.

Săptămâna trecută, guvernul condus de Mark Rutte a confirmat îndeplinirea de către Bulgaria a condițiilor de aderare la spațiul de liberă circulație. A transmis decizia sa Parlamentului.

În cadrul dezbaterilor de joi, s-a propus ca Bulgaria să fie admisă în spațiul Schengen exclusiv pe calea aerului. Același lucru îl dorea, de asemenea, Austria. Propunerea a fost înaintată de către partidul Noul Contract Social (NOD), o nouă forță politică înființată în Țările de Jos. Formațiunea a devenit a patra forță politică la Haga.

Cu toate acestea, rezoluția a obținut 59 de voturi „pentru” și 49 de voturi „împotrivă”. Deși susținătorii admiterii parțiale a Bulgariei în spațiul Schengen au fost în număr mai mare, propunerea a fost respinsă. Motivul a fost că nu a obținut majoritatea absolută necesară, care era de 76 de voturi.

Potrivit presei bulgare, deputații din partidul premierului Mark Rutte au votat în favoarea rezoluției. Pe de altă parte, parlamentarii din Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, aflat la extrema dreaptă și care a obținut recent cele mai multe voturi în alegerile parlamentare, s-au abținut de la vot.

Dacă ar fi susținut rezoluția, aceasta ar fi fost adoptată cu 86 de voturi, depășind cele 76 necesare. Astfel, Bulgaria ar fi fost admisă în spațiul Schengen doar pe calea aeriană. Așadar respingerea cererii de admitere exclusiv pe calea aerului deschide calea pentru aderarea deplină a Bulgariei, au explicat diplomații.