Cauzele contracției de 0,4% în economia Olandei

CBS anunță o scădere de 0,3 procente, înregistrată în ultimele trei luni, acestea venind după un după un prim trimestru 2023 deja slab, rezultând într-o contracţie de 0,4%.

Potrivit aceleiași surse, una dintre cauze ar fi scăderea consumului în gospodării în ultimul trimestru, moment în care olandezii ar fi achiziționat „în principal mai puţină mobilă şi îmbrăcăminte”, alegând totuși să cheltuiască mai mult în ceea ce privește cultura şi activitățile de timp liber.

CBS constată că o a doua cauză a fost comerţul exterior al Ţărilor de Jos, acesta ar fi contribuit la încetinire, cu o creştere a importurilor şi o scădere a exporturilor, în special din partea industriei chimice olandeze.

Economistul-şef al CBS, Peter Hein van Mullingen a oferit miercuri, 16 august, o prezentare online, unde a oferit lămuriri:

„Conform celei mai comune definiţii, acest lucru înseamnă că Olanda se află în recesiune. Această cifră este însă în linie cu cea din trimestrele anterioare, economia olandeză stagnând pentru al patrulea trimestru consecutiv”.

recesiune
SURSA FOTO: Dreamstime

Stagnarea nu înseamnă și deteriorarea pieței din Olanda

Cu toate acestea, oficialul a precizat că această stagnare nu înseamnă deteriorarea pieţei olandeze a muncii:

„Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut uşor, dar la fel şi numărul şomerilor” a spus el.

Realizând o comparaţie cu restul Europei, Mullingen pune situația în contextul „prăbuşirii” din timpul pandemiei Covid-19, acesta consideră că „economia olandeză şi-a revenit mult mai repede şi mai puternic”, însă schimbarea negativă a survenit în ultimul an.

Șeful CBS constată și că, spre deosebire de Olanda, Franța și Belgia înregistrează creșteri economice de 0,5 şi, respectiv, 0,2% în al doilea trimestru:

„Contracţia olandeză de 0,3% este izbitoare în comparaţie cu evoluţia economică a ţărilor vecine”, a subliniat reprezentantul CBS.

Potrivit acestuia, PIB-ul mediu din Uniunea Europeană (UE) a rămas neschimbat în comparație cu trimestrul precedent.

Prima recesiune de la izbucnirea pandemiei a fost provocată de o diminuare a cheltuielilor de consum și a exporturilor. Creșterea inflației a condus la majorarea prețurilor la alimente și costurile energetice în Țările de Jos și în țările partenere de comerț. Cheltuielile de consum au înregistrat o scădere de 1,6%, iar exporturile au fost reduse cu 0,7% în comparație cu primele trei luni ale anului.