Pentru a treia zi consecutiv, Olanda a înregistrat un record de îmbolnăviri cu noul coronavirus, autoritățile avertizând că situația se va agrava în următoarele luni. Bilanțul total din această țară a ajuns în prezent la peste 88.000 de îmbolnăviri.
Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus a atins joi, pentru a treia zi consecutiv, un record în Olanda, în timp ce Ministerul Sănătăţii a avertizat că actuala capacitate de testare este insuficientă pentru a face faţă valului epidemic aşteptat în lunile următoare, transmite Reuters, conform Agerpres.
Capacitatea de testare şi de laborator va trebui extinsă de la nivelul actual de circa 33.000 de teste pe zi la 55.000 de teste pe zi în noiembrie, 70.000 în decembrie şi 85.000 începând din februarie, a indicat ministerul.
‘Facem tot ce putem pentru a ne extinde capacitatea, dar nu este suficient deocamdată’, a spus premierul Mark Rutte joi, într-o dezbatere în parlament.
Această capacitate a fost pusă serios la încercare în ultimele săptămâni, olandezii fiind obligaţi să aştepte mai multe zile pentru a le veni rândul, în timp ce autorităţile medicale au explicat că prea multe persoane fără simptome clare de COVID-19 solicită să se testeze.
Autorităţile şi-au retras deja promisiunea că vor exista teste disponibile pentru oricine şi în orice moment, în prezent cerându-le olandezilor să se testeze doar dacă au probleme serioase de sănătate.
Numărul zilnic de infectări a crescut în ultimele săptămâni, ajungând joi la un record de 1.753, care ridică bilanţul total al cazurilor la 88.073.
Belgia şi Germania le-au recomandat miercuri cetăţenilor lor să evite călătoriile neesenţiale la Amsterdam, Rotterdam şi în împrejurimile acestor oraşe, şi au anunţat că persoanele care revin din zonele respective vor trebui să intre în carantină timp de 14 zile.
OMS îngrijorată de situația din Europa
În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis în cursul zilei de astăzi că nivelul de transmitere a COVID-19 este „alarmant” în Europa. De asemenea, OMS şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la scurtarea perioadei de carantină decisă sau preconizată în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, relatează AFP.
„Cifrele din septembrie ar trebui să servească drept un apel de trezire pentru noi toţi” în întreaga Europă, unde numărul de cazuri noi este acum mai mare decât cel înregistrat în martie şi aprilie, a declarat, la Copenhaga, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.
Organizaţia ONU a exclus de asemenea scurtarea perioadei de carantină recomandată de 14 zile pentru toţi cei care s-au aflat în contact cu persoane testate pozitiv cu COVID-19.