‘Afacerea nu este încheiată. Nu este un /târg/, pentru că totul trebuie discutat cu ansamblul ţărilor’ care participă la împrumutul internaţional, a declarat purtătorul de cuvânt, Niels Redeker. El a subliniat că ‘două ţări nu au cum să bată palma în colţul lor fără a fi implicate celelalte state’.

‘De-a lungul negocierilor, Olanda a avertizat că dacă finlandezii obţin o garanţie, atunci şi noi vrem acelaşi lucru’, a adăugat Redeker care a reacţionat la declaraţiile anumitor deputaţi olandezi, preocupaţi de faptul că ţara lor nu a ieşit la fel de câştigată ca Finlanda în această problemă.

Redeker a precizat că Olanda nu este singura ţară care a ridicat aceeaşi cerinţă şi a citat ca exemple în special Slovacia şi Slovenia.

Ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, a declarat în cursul unei intervenţii la postul naţional de televiziune că ‘nu se poate accepta ca două ţări să încheie un târg între ele şi spoi să le spună celorlalte că nimeni nu poate participa la aranjamentul lor’.

Ministrul finlandez de finanţe anunţase marţi că Grecia a acceptat un acord care să permită garantarea rambursării contribuţiei Finlandei la împrumutul internaţional promis Greciei în iulie. ‘În termenii unui acord între ministerele finlandez şi grec de finanţe, Grecia va depune în conturile statului finlandez o suma care, adăugată dobânzii ce o va produce, să acopere valoarea împrumutului garantat de Finlanda’, precizase ministerul de la Helsinki într-un comunicat.

Gajul în cauză a fost în prealabil fixat de Helsinki pentru a participa la împrumutul acordat Atenei.
SURSA: Agerpres