Olanda va impune de sâmbătă, 23 ianuarie, interdicţia de circulaţie pe timp de noapte. Măsura de urgenţă propusă de guvern a fost aprobată cu majoritate de voturi, transmite reuters.com
În cursul dezbaterii, partidele majorităţii guvernamentale au agreat un compromis prin care ora de începere a interdicţiei va fi 21.00 (20.GMT), cu 30 de minute mai târziu decât propunea guvernul condus de Mark Rutte.
Olanda se află într-un moment critic
Interdicţia de deplasare înseamnă că olandezii vor putea ieşi din casă între orele 21.00 şi 04.30 doar pentru urgenţe medicale, prezenţa la muncă în domenii considerate esenţiale, sau pentru a scoate la plimbare animale de companie în lesă. Trebuie menționat că restricția va rămâne în vigoare cel puţin până în data de 9 februarie.
De asemenea, școlile şi magazinele cu produse neesenţiale au fost deja închise de la mijlocul lui decembrie, după ce o decizie similară fusese luată în privinţa barurilor şi restaurantelor cu două luni mai devreme.
Numărul de infectări a scăzut constant în Olanda în ultimele trei săptămâni, dar autorităţile sanitare spun că noile variante ale coronavirusului vor provoca un nou val de cazuri în scurt timp dacă măsurile de distanţare socială nu sunt înăsprite, conform sursei menționate.
Scandal uriaș în Olanda
Alocațiile pentru copii au provocat demisia Guvernului în Olanda, țara care oferă trei tipuri de alocații pentru sprijinirea celor care au minori în întreținere.
Dacă în România promisiunile sunt încălcate în mod repetat de către guvernanți, atunci când vine vorba despre un lucru atât de neînsemnat pentru ei, așa cum este vorba de sprijinirea familiilor cu copii, în alte țări lucrurile nu sunt trecute atât de ușor cu vederea.
Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte şi-a dat vineri demisia în bloc în urma unei polemici provocate de ilegalităţi administrative în acordarea de ajutoare pentru familiile cu copii, care au afectat în principal părinţi imigranţi în Olanda.
Mulţi dintre ei au fost obligați să se îndatoreze pentru a returna statului retroactiv alocaţiile primite timp de mai mulţi ani, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Cu numai două luni înaintea alegerilor legislative, guvernul şi-a asumat responsabilitatea politică pentru aceste nereguli, care au provocat ceea ce presa consideră a fi cel mai mare scandal politic şi administrativ din legislatura liberalului Rutte, care a condus succesiv mai multe guverne începând din anul 2010.
Executivul va rămâne însă interimar până la alegerile din 17 martie, în timp ce Olanda se află până cel puţin pe 9 februarie în lockdown pentru a limita răspândirea coronavirusului.