Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees, a afirmat că Olanda este reticentă în privința aderării României la spațiul Schengen din cauza că normele statului de drept nu sunt respectate integral în România.
Olanda este ultima țară care încă nu și-a exprimat viziunea cu privire la dorința României de a intra, în anul 2022, în spaţiul de circulație liberă Schengen. Ambasadorul Olandei în România a declarat pentru Europa Liberă că, în acest moment, răspunul Olandei nu ar fi unul pozitiv.
Roelof van Ees, ambasadorul Ţărilor de Jos în România, a oferit pentru Europa Liberă câteva comentarii cu privire la poziţia oficială a Olandei despre aderarea României la spaţiul Schengen.
Răspunsul oficialului nu a fost unul concret și nici afirmativ: „Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a declarat Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees.
Răspunul Olandei ar putea fi afirmativ, însă, doar după ce situaţia României va fi analizată
Conform declaraţiilor oferite de către oficial, Olanda va ţine cont de un aspect important în momentul în care va lua o poziție cu privire la aderarea României la Schengen. Este vorba despre progresele autorităților de la Bucureşti în domeniul Justiţiei şi al statului de drept din România. De asemenea, instituțiile statului român trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât şi la statul de drept (MCV)”.
Cu toate acestea, răspunul Olandei ar putea fi afirmativ, însă, doar după ce situaţia României va fi analizată. „Când aceste informaţii sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informaţii, şi la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, a afirmat ambasadorul Roelof van Ees.
Premierul Olandei se află miercuri în România
Un răspuns pozitivdin partea Țărilor de Jos pentru aderarea României la Schengen trebuie să fie acceptată şi de parlamentul din Haga, oraşul în care se află sediile instituţiilor guvernamentale şi legislative din Ţările de Jos. „Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”.
Premierul Olandei, Mark Rutte, se află, miercuri, 12 octombrie, într-o vizită de lucru în România. Vizita acestuia are loc cu două luni înainte de votul decisiv în Consiliul UE pentru o eventuală aderare a României la spaţiul Schengen.