Olanda sprijină modernizarea educaţiei agricole din România! A lansat şi un concurs de idei inedit

Olanda şi România au lansat ieri, în cadrul Târgului Internaţional Indagra, parteneriatul pentru educaţia agricolă – un proiect pe cinci ani care îşi propune să contribuie la modernizarea educaţiei agricole din România, precum şi un concurs de idei pentru proiecte de economie circulară în domeniul agro-alimentar – The Circular Agriculture Challenge.

Olanda şi România au lansat ieri, în cadrul Târgului Internaţional Indagra, parteneriatul pentru educaţia agricolă – un proiect pe cinci ani care îşi propune să contribuie la modernizarea liceelor de profil, cu sprijinul instituţiilor de învăţământ olandeze.

“Ne bucurăm să fim alături de instituţii de învăţământ din Olanda şi România pentru a da startul acţiunilor de cooperare în domeniul educaţiei agricole. Aşa cum se spune, când mergi singur, ajungi mai repede, dar când mergem împreună, ajungem departe! Suntem convinşi că drumul nostru va fi unul de succes şi că putem învăţa multe unii de la alţii”, a declarat Floor Boselie-Abbenhuis, Director în Ministerul Agriculturii, Naturii şi Calităţii Alimentelor din Olanda.

Discuţiile dintre Guvernele celor două state despre o astfel de colaborare au demarat încă din anul 2018 în contextul inițiativelor de colaboare bilaterală derulate în sectoarele horticultură, pomicultură și zootehnie. În perioada 3 – 6 septembrie 2019, o delegație formată din reprezentanți ai instituțiilor de învățământ românești, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cel al Educației Naționale a vizitat Olanda, pentru a se familiariza cu sistemul de educaţie agricolă olandez. Partenerilor români le-a fost prezentat modul în care sistemul public de învăţământ, alături de comunitatea de agri-business și de guvern, contribuie la profesionalismul sectorului agro-alimentar olandez. Accentul a fost pus pe pregatirea practică a elevilor și pe implicarea companiilor private în procesul de educaţie. Aceste două elemente vor fi preluate alături de alte idei inovatoare, pentru a fi implementate şi în liceele agricole din România, în cadrul parteneriatului.

“Ministerul Agriculturii este foarte implicat în procesul de relansare a învăţământului liceal agricol. Suntem deschişi cooperării şi apreciem în mod deosebit iniţiativa colegilor din Olanda”, a spus Maricel Floricel Dima, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România.

Olanda şi România vor coopera şi pentru dezvoltarea agriculturii circulare

Agricultura circulară este un concept care are la bază optimizarea procesului de producţie, astfel încât acesta să devină sustenabil, prietenos cu mediul înconjurător şi să minimizeze risipa de materie primă. Altfel spus, produce mai mult, folosind mai puţine resurse, încurajează reciclarea şi refolosirea.

Olanda, unul dintre liderii mondiali în agricultură, şi-a propus ca, până în 2030, sistemul său agricol să devină, în totalitate, circular. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, va colabora cu toţi partenerii săi internaţionali, inclusiv România.

În acest context, tot în cadrul Târgului Indagra, ambasada Olandei la Bucureşti a lansat un concurs de idei pentru proiecte de economie circulară în domeniul agro-alimentar – The Circular Agriculture Challenge. Scopul acestei provocări este de a identifica idei creative și de a stimula aplicarea lor în practică, prin parteneriate bilaterale.

“Suntem extrem de fericiţi că putem lansa această “provocare”, pentru a inspira şi a ne lăsa inspiraţi la rândul nostru de generaţia tânără din România. Sperăm ca un număr cât mai mare de studenţi să accepte această provocare. Sunt convins că juriul nostru format din specialişti români şi olandezi şi avându-l ca preşedinte de onoare pe E.S. Roelof van Ees, ambasadorul Olandei la Bucureşti, va avea o sarcină extrem de dificilă”, a adăugat Arie Veldhuizen, Consilier Agricol în Ambasada Olandei în România.

Studenţii români la facultăţile de profil, precum şi cei pasionaţi de acest subiect sunt aşteptaţi să se înscrie la circulareconomy@bdgroup.ro. Câştigătorul concursului va fi anunţat la începutul anului viitor şi va primi şansa să îşi pună proiectul în practică.