Olanda ar putea introduce o taxă pe kilometru parcurs din 2012 pentru a reduce la jumătate aglomeraţia şi cu 10% emisiile de dioxid de carbon, potrivit AFP. De asemenea, Ţara Lalelelor va anula orice impozit pe deţinerea de autovehicule.

 

Fiecare vehicul va fi echipat cu un aparat cu GPS care va înregistra câţi kilometri, când şi unde este condus, iar datele vor fi colectate de catre Ministerul olandez al Transporturilor, care va stabili şi factura.

 

Tariful mediu pe kilometru pentru o maşină familială va fi de 3 eurocenţi în 2012, urmând să crească progresiv ulterior pentru a atinge 6,7 eurocenţi în 2018.

 

Este de aşteptat, de asemenea, ca numărul morţilor în accidente rutiere să scadă cu 7%”, adaugă ministerul. Folosirea transportului în comun ar urma să cunoască o creştere cu 6%. Vehiculelor li se va aplica un tarif de bază, în funcţie de mărime, capacitate şi emisiile de CO2 ale motorului. Taxiurile, vehiculele pentru handicapaţi, autobuzele folosite pentru transportul în comun, motocicletele şi maşinile vechi vor fi excluse din sistem.

 

Pentru vehiculele străine va fi instituit un sistem de plată alernativ.