Pretul mediu al locuintelor la nivelul intregii tari estimat pentru 2003 este de 203.235 euro, in crestere cu 1,3% fata de anul trecut. In orasele mari insa preturile sunt mult mai mari; in Amsterdam si in Rotterdam, de exemplu, preturile medii cresc vertiginos, fiind de peste 300.000 de euro, in conditiile in care la 120.000 de euro gasesti un apartament de 40 mp doar intr-o zona rau-famata, acolo unde nimeni nu vrea sa se mute, unde se gasesc multe apartamente de bloc goale si unde traficantii de droguri sunt la ei acasa. Cel mai mult se plateste pentru siguranta si spatiu verde.
O casa noua in suburbii pleaca de la 250.000 de euro, iar drumul de acasa pana in centrul orasului dureaza, cu masina, o ora si jumatate. Cele mai bine cotate sunt casele din zonele semicentrale, cu toate facilitatile, unde pretul este de 4.000 euro/mp, la suprafete de 120 -160 mp pentru fiecare locuinta.
Intr-o tara in care pamantul este atat de pretios, jumatate din suprafata actuala a Olandei fiind smulsa de sub ape, cele mai scumpe case nu sunt cele situate central sau ultrafinisate, cu piscina si jacuzzi, ci cele individuale, care au gradina proprie. O astfel de casa intr-o zona inverzita costa peste 600.000 de euro si ajunge, de regula, la un milion de euro, daca este o constructie noua. si nu va asteptati la finisaje de lux, pentru ca olandezii cand vand o casa ii scot totul, pana si parchetul.
Din cauza acestor preturi, Olanda este o tara de chiriasi, numarul acestora fiind mai mare decat al proprietarilor. si aceasta si datorita faptului ca statul olandez acorda subventii foarte mari pentru chirii, avand grija ca nici un locuitor sa nu plateasca pentru locuinta mai mult de 30% din veniturile sale.
In Amsterdam, de exemplu, aproape jumatate din chiriasi primesc subventii, in conditiile in care in acest oras doar jumatate din numarul caselor apartin unor proprietari privati. Restul de case inchiriate nu apartin statului, ci unor asociatii neguvernamentale (in Amsterdam, de exemplu, sunt 16 astfel de organizatii), care le-au preluat de la stat in anii 80 si care le administreaza. Majoritatea au un profit foarte mare, pe care il reinvestesc in constructia de case si in institutii financiare tip cooperativa, care acorda imprumuturi cetatenilor pentru cumpararea de case.
Trebuie mentionat ca aceste asociatii nu sunt similare asociatiilor de bloc din Romania, care doar gestioneaza banii, ci sunt adevarate companii de piata, cu manageri din mediul privat, al caror interes este sa intretina cat mai bine locuintele si sa le sporeasca valoarea de piata. Subventiile pentru chiriile persoanelor nevoiase, cand vin de la stat ajung direct in buzunarul chiriasului, ca niste indemnizatii asemanatoare ajutorului de somaj, iar acesta plateste asociatiei proprietare chiria de piata, nu o chirie subevaluata, asa cum se intampla in Romania.
Chiriile percepute de aceste asociatii proprietare variaza intre 450 si 1.300 euro/luna, fiind de circa 700-800 euro/luna pentru casele medii (care pentru olandezi inseamna maximum 80 mp, cu etaj, dar insiruite, perete in perete cu vecinii si cu iesire la strada). La aceasta chirie se adauga intretinerea de circa 80-100 de euro pe luna.
In Olanda strainii pot cumpara case, dar nu pot cumpara si terenul de sub case, ci doar il pot concesiona de la primarie, care, in zonele strategice, precum marile orase Amsterdam si Rotterdam, detine peste 80% din suprafata totala din intravilan. In acest fel municipalitatile detin controlul asupra dezvoltarii zonelor urbane si pot realiza imbunatatiri ale acestora, jongland cu taxele locale, in special cu aceasta taxa de concesionare a terenului. Exista insa o diferenta intre un strain care vrea sa cumpere o casa in Olanda si un olandez: perioada de concesionare a terenului pentru cetatenii altor state este de cinci ori mai mica si acesta poate concesiona terenul pentru cel mult 20 ani, in conditiile in care cetatenii olandezi concesioneaza pe 99 de ani.
Sfaturi pentru cumparatori
· Atunci cand cineva vrea sa cumpere o casa trebuie sa-si numere foarte atent banii din buzunar, pentru ca la o tranzactie taxele catre cadastru (care in Olanda functioneaza ca o institutie privata) sunt de circa 10% din valoarea casei.
· Un lucru demn de luat in seama este faptul ca in Olanda sunt valabile ,,contractele verbale,,, adica se considera ca ai cumparat o casa si numai daca i-ai spus proprietarului ca o cumperi, iar daca exista un martor in acest caz si tu te rezgandesti, te poate chema in judecata si poate cere daune de 20% din valoarea casei.
· Strainii nu pot cumpara terenul de sub casa, ci doar il pot concesiona pe maximum 20 ani
· Taxele anuale pe proprietate variaza foarte mult in functie de politica urbana a municipalitatii; de regula, sunt intre trei si cinci procente din valoarea imobilului.