Impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliații săi, a declarat prima doamnă a țării pentru BBC. Soția lui Volodimir Zelenski a ținut să spună că în timp ce britanicii „numără bănuții”, ucrainenii „numără victimele”.
Olena Zelenska a declarat duminică că, dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă.
Într-un interviu înregistrat la Kiev, ea a mai spus că este important să se continue să se sublinieze numărul de victime ale războiului.
Olena Zelenska vorbește zilnic cu soțul său
Doamna Zelenska a spus că, deși își vede rar soțul, ei vorbesc în fiecare zi.
Prima doamnă, care este căsătorită cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski din 2003, a fost întrebată ce mesaj are pentru britanicii care se confruntă cu o creștere a facturilor la energie, în parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului pe care aceasta l-a avut asupra prețurilor globale la gaze și petrol.
„Înțeleg că situația este foarte grea. Dar dați-mi voie să amintesc că în perioada epidemiei Covid-19, și încă mai este printre noi, când au fost creșteri de prețuri, Ucraina a fost și ea afectată. Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși.
Așa că atunci când începeți să numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, facem același lucru și noi ne numărăm victimele”, a spus ea.
Europa va trebui să suporte criza din Ucraina
Comentariile doamnei Zelenska urmează sugestiei premierului Boris Johnson, în timpul vizitei la Kiev luna trecută, potrivit căreia gospodăriile din Europa vor trebui să suporte criza costului vieții și să „păstreze cursul” cu Ucraina pentru a contracara agresiunea Rusiei.
În Marea Britanie, rata inflației este prognozată să atingă anul acesta un maxim al ultimilor 42 de ani, de 13,3%, în timp ce se așteaptă ca economia să se contracte pentru mai mult de un an.
Banca Angliei a declarat că principalul motiv pentru inflația ridicată și creșterea scăzută a fost creșterea facturilor la energie, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina.
Țările europene au acuzat Rusia – un important furnizor global de energie – că folosește gazul ca armă prin limitarea livrărilor ca răspuns la sancțiuni.