Locuitorii municipiului Craiova care au nevoie de testare tip RealTime PCR pentru COVID-19 o pot face gratuit, începând de vineri, 14 ianuarie 2022, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, a anunțat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Proiect în valoare de 10 milioane de euro

Potrivit mesajului transmis de primarul Craiovei, testarea gratuită pentru COVID-19 se poate efectua zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 7,00 şi 19,00, fără programare prealabilă, în ordinea sosirii la sediul spitalului din Calea Bucureşti nr. 64.

Testarea se va face până la 1 martie 2022, dar ar putea continua şi după această dată, în funcţie de contextul epidemiologic.

„Rezultatele (exclusiv în limba română) vor fi disponibile pe suport de hârtie la poarta unităţii sau electronic, pe o adresă de e-mail, în termen de maximum 24 de ore de la testare, în funcţie de numărul de solicitări. Astfel, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ‘Victor Babeş’ Craiova se implică şi mai mult în lupta pentru combaterea pandemiei de coronavirus şi vine în întâmpinarea nevoilor craiovenilor privind testarea la COVID-19”, informează primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

Testarea se face prin intermediul proiectului „Combaterea răspândirii virusului prin Dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ‘Victor Babeş’ Craiova” care are o valoare de circa 10 milioane euro.

Proiectul menţionat a avut în vedere achiziţia unei linii de testare pentru coronavirus formată din aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici şi pregătire pre-PCR şi kituri aferente, a unor ventilatoare, injectomate, monitoare, paturi ATI, aparate de radiologie, ecografe, camere cu termoviziune, tuneluri pentru dezinfecţie prin nebulizare, computer tomograf şi sisteme de filtrare aer şi dezinfecţie prin nebulizare.

Medicii de familie pot testa anti-COVID pacienţii proprii, dar şi alte persoane eligibile

Pe de altă parte, medicii de familie pot testa atât persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 înscrise în lista proprie, cât şi oricare alte persoane, cu condiţia ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive, precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat transmis miercuri presei.

Ordinul nr. 58/4/2022 privind modificarea şi completarea Ordinului Ministrului Sănătăţii şi al Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 68/101/2021 pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, privind plata furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, care desfăşoară activitatea de vaccinare, a fost publicat în Monitorul Oficial.

„Dezvoltarea capacităţii de testare pentru pacienţii potenţial infectaţi cu SARS-CoV-2 a fost o prioritate pentru mine. Testarea la medicul de familie este soluţia pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid şi ulterior la evaluare şi monitorizare. Pacienţii cu comorbidităţi şi cei cu formă medie de boală vor fi îndrumaţi către centrele de evaluare COVID-19. În plus, prin creşterea capacităţii de testare şi identificarea rapidă a persoanelor infectate putem încetini sau opri transmiterea virusului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat în comunicatul de presă.