Olguţa Vasilescu: Luni depunem legea salarizării bugetarilor la Parlament cu raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu de 1 la 12

Legea salarizării bugetarilor va fi depusă luni la Parlament, după ce va fi semnată şi de senatori a anunțat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu.

„Luni, depunem legea la Parlament, după ce o semnează şi senatorii. Sunt convinsă că această lege va fi foarte apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani, aşa cum sunt convinsă şi că ea va fi aplicată. Sunt la fel de convinsă că o vor aprecia şi cei cu salarii mari, care vor vedea ce creşteri au şi ei. Mai puţin bugetarii de lux. Puţini. Dacă vor comenta, poate că toată lumea va fi interesată şi ce salarii au în plată. Dar ştiu că nu o vor face. Nicio familie ocupaţională nu va fi afectată, în ansamblu. Nici Justiţia, unde creşterile sunt semnificative”, a scris Olguţa Vasilescu. 

Conform Agerpres, aceasta s-a arătat „amuzată” de criticile aduse legii, deşi cei mai mulţi nu au văzut proiectul, şi a făcut referire şi la nemulţumirea sindicatului din Ordine Publică legată de creşterea salariilor cu doar 5% de la 1 iulie. 

„Azi, sindicatele din Ordinea Publică sunt revoltate că primesc doar 5%, iar Apărarea 20%, de la 1 Iulie. Dar nu am auzit pe nimeni să se revolte că soldaţii, în anul de graţie 2017, au solda de 750 lei, deşi fac parte din aceeaşi familie ocupaţională cu Ordinea Publică, iar Ordinea Publică mai primeşte de la 1 Ianuarie 2018 încă 25 la sută. La fel ca şi Armata, care abia atunci se apropie binişor de Ordinea Publică. Până atunci, mă amuz văzând la tv câtă dezlănţuire de forţe s-a iscat împotriva unei legi pe care cei mai acerbi critici recunosc că nici măcar nu au văzut-o. Astăzi, un lider de Confederaţie, care nu apreciază creşterile de salarii, deşi rostul lui pe funcţie e chiar acela de a se bate pentru asta, spunea senin: „N-am citit-o, nu ştiu ce scrie acolo, dar sunt sigur ca e proastă legea. Şi trebuie să fim atenţi şi la semnalele FMI”. Ce să mai comentezi la asta? Concluzia? Să demisioneze ministrul care are tupeu să majoreze salariile, că Ialomiţianu, când a tăiat 25 la sută, a fost declarat „Omul anului” de reviste străine, a fost lăudat de FMI, iar liderii de sindicat care azi arată cu degetul n-au piuit măcar. Le mulţumesc liderilor de sindicat care m-au sunat azi ca să îmi spună să nu cumva să îmi treacă prin cap să nu depun legea! Ei merită respectul meu şi al celor pe care îi reprezintă”, a mai scris ministrul Muncii pe Facebook. 

Federaţia Sindicală a Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) a cerut vineri demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe motiv că solicitările Federaţiei au fost sfidate, iar proiectul Legii unitare de salarizare ar urma să legifereze un abuz împotriva poliţiştilor şi personalului contractual. 

„Dată fiind situaţia creată, precum şi faptul că solicitările sindicatelor reprezentative în domeniul ordinii publice au fost sfidate de către ministerul de resort, prin aceea că proiectul Legii unitare de salarizare ar urma să legifereze un alt abuz împotriva poliţiştilor şi a personalului contractual, FSNPPC solicită demisia doamnei Lia Olguţa Vasilescu din funcţia pe care o ocupă în Guvern”, a declarat preşedintele FSNPPC, Dumitru Coarnă într-un comunicat remis AGERPRES. 

Reprezentanţii FSNPPC amintesc declaraţia de joi a ministrului Muncii potrivit căreia, de la 1 iulie 2017, solda militarilor va creşte cu 20%, în timp ce salariul poliţiştilor s-ar majora cu doar 5%. 

„În cursul zilei de joi, 6 martie, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, doamna Lia Olguţa Vasilescu, a făcut o declaraţie în mass-media, afirmând, între altele, că de la data de 1 iulie 2017 vor fi efectuate măriri salariale astfel: solda de grad a militarilor va creşte cu 20%, iar salariul de funcţie al poliţiştilor va creşte cu numai 5%, fără a face referiri cu privire la impactul asupra personalului contractual din MAI. În acest context suntem nevoiţi să reamintim că proiectul legislativ enunţat de către ministrul Muncii creează nemulţumire, derută şi o justificată tensiune în rândul funcţionarilor publici cu statut special – poliţiştii, dar şi al celorlalţi membri de sindicat din cadrul Federaţiei Sindicatelor Naţionale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC), dată fiind „mărirea” salarială de care aceştia ar urma sau nu să beneficieze”, se arată în comunicat. 

Sindicatele din poliţie subliniază, însă, că nu sunt împotriva creşterii veniturilor, militarilor dar se simt discriminaţi. 

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a arătat joi că raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu va fi de 1 la 12 în urma aplicării Legii salarizării unitare iar primele majorări vor intra în vigoare de la 1 iulie 2017 când soldele de funcţie ale personalului militar se majorează cu 20%, comparativ cu nivelul din martie 2017, iar salariile de funcţie ale poliţiştilor vor creşte cu 5%.