Cu o avere cumulată de 950 de miliarde de dolari, în creştere cu 17% între 2002 şi 2007, oligarhii ruşi controlează două treimi din bogăţia Federaţiei, iar 32% din banii lor sunt plasaţi în afara ţării.
În ce parte a lumii se acumulează mai rapid averile? Care sunt pieţele pe care se poate intra cel mai uşor? Care este categoria care deţine cea mai mare parte a avuţiei? Ce fel de investiţii preferă cei bogaţi? Care este cea mai mare frånă în calea creşterii economice? La aceste întrebări şi-a propus să răspundă o recentă analiză a companiei de consultanţă Boston Consulting Group (BCG), care are deschise birouri în toată lumea. Intitulat „O bogăţie de oportunităţi în vremuri tulburi“, studiul a vizat 62 de pieţe, care reprezintă peste 98% din PIB-ul mondial. Datele au fost colectate în 2007, cånd efectele crizei financiare nu erau atåt de severe. Analiza creionează o imagine de ansamblu a pieţelor din Europa de Est, Asia-Pacific şi America Latină.
Estul, o piaţă atractivă
Rusia este de departe cea mai mare piaţă din Europa de Est în ceea ce priveşte private-banking-ul. Averile bogătaşilor ruşi, excluzånd investiţiile în reşedinţe şi bunuri de lux, au înregistrat o rată medie de creştere anuală de 17% din 2002 pånă în 2007, ajungånd la 950 de miliarde de dolari şi se aşteaptă ca această tendinţă să se păstreze. Dimensiunea acestei pieţe şi ritmul susţinut de creştere i-au atras pe mulţi dintre managerii care gestionează conturile oamenilor bogaţi. Băncile internaţionale şi-au extins serviciile de private-banking, dar şi unele bănci mai mici şi-au deschis birouri locale. Oligarhii ruşi deţin peste o treime din averile constituite în depozite, plasamente pe piaţa de capital, titluri de valori ş.a.m.d. la nivel global, controlează două treimi din bogaţia Rusiei, iar 32% din averea lor este plasată în diferite investiţii în afara ţării.
În ceea ce priveşte Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia, acestea sunt cele patru pieţe dintre cele zece, la nivel mondial, care au înregistrat cele mai rapide ritmuri de creştere din 2002 pånă în 2007. Din 2002 pånă anul trecut, creşterea averilor ce se regăsesc în depozite, plasamente etc. în Europa Centrală şi de Est a egalat-o aproape pe cea din piaţa denumită BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China). Dar, piaţa clienţilor înstăriţi din Europa Centrală şi de Est reprezintă doar 1,6 procente din totalul celei europene.
De exemplu, anul trecut, averile polonezilor au atins 302 miliarde de dolari. Serviciile de private-banking continuă să se dezvolte, iar perspectivele trecerii la moneda unică europeană au intensificat concurenţa. Cu toate acestea, numai jumătate din cei care ar putea utiliza serviciile de private-banking apelează la acestea.
În Romånia, private banking-ul rămåne în plan secund
O situaţie asemănătoare se regăseşte şi în Romånia. Peter Jansen, Managing Partner Bucharest Consulting Group, firmă ce colaborează cu Boston Consulting Group, este de părere că majoritatea clienţilor private banking nu sunt familiarizaţi cu oferta pieţei şi au tendinţa de a administra agresiv portofoliul de investiţii. „Puţini dintre cei care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de serviciile private banking le folosesc în realitate, iar baza principală de dezvoltare a portofoliului este achiziţia de clienţi“, susţine Jansen. În prezent, majoritatea instituţiilor care oferă acest gen de servicii în Romånia face parte din grupuri bancare de mari proporţii şi este puternic legată din punct de vedere operaţional de divizia corporate sau de cea de investiţii a grupului bancar. Această abordare prezintă avantajul de a păstra fondurile clientului într-o singură instituţie şi de a mări profitul în urma dezvoltării produselor bancare.
Conform Top 300 cei mai bogaţi romåni, realizat de revista Capital, averea cumulată a acestora a fost, în 2006, de peste 33 de miliarde de dolari, reprezentånd 27% din PIB. Ca în fiecare an, bogăţia a fost polarizată în Bucureşti, unde s-au stråns aproximativ 23 de miliarde de dolari, aici aflåndu-se cinci miliardari şi 121 dintre cei mai înstăriţi romåni.
Unde se concentrează averile?
În 2006, Statele Unite au avut cel mai mare număr de milionari, fiind urmate de Japonia, Marea Britanie, Germania şi China. Un an mai tårziu, bogăţia la nivel global a crescut cu 4,9%, atingånd suma de 109 mii de miliarde de dolari. A fost al şaselea an consecutiv de creştere. America de Nord, care include Statele Unite şi Canada, rămåne cea mai bogată regiune a lumii, cu 39 de mii de miliarde de dolari, bani care se găsesc în depozite bancare, plasamente pe piaţa de capital, titluri de valoare listate direct şi indirect prin vehicule de investiţii, investiţii la nivel naţional şi internaţional. Pe locul doi, foarte aproape de America de Nord, se află Europa cu 38 de mii de miliarde de dolari.
Asia-Pacific a cumulat 25,5 mii de miliarde de dolari
Japonia este a doua piaţă naţională bogată, după Statele Unite. Aceasta are un potenţial uriaş, însă ritmul de creştere este scăzut şi este foarte dificil de pătruns pe piaţă. Cele 12,5 mii de miliarde de dolari de pe piaţa niponă se apropie de jumătate din suma tuturor pieţelor din zona Asia-Pacific. În 2007, această regiune a lumii a totalizat 25,5 mii de miliarde de dolari. Piaţa din China, la fel ca cea din India, are un ritm de creştere foarte mare. Majoritatea clienţilor chinezi sunt antreprenori, iar intrarea pe această piaţă se face după reguli stricte, stabilite de stat. În ceea ce priveşte India, aceasta este o piaţă mică, nedezvoltată, dar mulţi clienţi se pricep să facă investiţii şi au apetit pentru risc.
Cele mai mici pieţe sunt cele din Orientul Mijlociu şi Africa, cu 3,4 mii de miliarde de dolari, şi America Latină, cu 3,1 mii de miliarde de dolari. Brazilia şi Mexic deţin 60% din piaţa Americii Latine. În timp ce sectorul bancar din Brazilia este unul foarte competitiv, piaţa din Mexic se caracterizează prin două atribute: creştere şi stabilitate.
«Sectorul de private banking din Romånia se află în continuă dezvoltare, sub influenţa intensificării competiţiei din domeniu şi a fluctuaţiei insignifiante a monedei naţionale faţă de moneda euro din ultimul an.»
Peter Jansen, Managing Partner Bucharest Consulting Group
«Pieţele mici au cea mai mare concentraţie de milionari. În Singapore, unul din zece bogătaşi are cel puţin un milion de dolari, plasaţi în depozite sau pe piaţa de capital.»
Victor Aerni, partner & managing director, BCG Zürich
Crestere
În 2007, numărul milionarilor care deţin cel puţin un milion de dolari în depozite, plasamente pe piaţa de capital etc. a crescut cu 11,2%. În 2002, unul din cinci milionari se găsea în Europa, iar după 2007, unul din patru milionari locuia într-unul din statele vechiului continent
Concentrare
Dintre cele cinci ţări cu cel mai mare număr de milionari raportat la populaţie, trei se află în Orientul Mijlociu: Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit. În schimb, în Elveţia sunt concentraţi cei mai mulţi milionari din Europa
Prudenta
De la adåncirea crizei financiare, la începutul lui 2008, bogătaşii au devenit mai prudenţi, preferånd plasamentele mai conservatoare şi mai sigure, celor riscante şi mai rentabile. Acest lucru a redus profitul unor manageri care gestionează conturile clienţilor înstăriţi. Din acest motiv, managerii au încercat să profite de oportunităţile create de criză pentru a cåştiga noi clienţi
10,7 milioane de milionari în dolari s-au înregistrat în întreaga lume, în 2007. Aceştia aveau cel puţin un milion de dolari în plasamente, depozite şi titluri de valoare