Procedurile pentru recapitalizarea băncilor elene se află în linie dreaptă, iar instituţiile financiar-creditoare caută cooperări în domeniul investiţiilor pentru "injectări" de capital în lichidităţi, iar Rîbolovlev se pare că e în căutarea celei mai bune oportunităţi pentru "a pune piciorul" în Grecia, arată sursa citată. De altfel, întreaga regiune nu îi e necunoscută. Deja din septembrie 2010, el deţine un procent de aproape 10 la sută din Banca Ciprului, prin intermediul companiei Odella Resources. Cu toate acestea, banca centrală a Ciprului nu i-a permis să îşi majoreze procentul deţinut la bancă, întrucât nu e bancher sau fond de investiţii – rezultatul fiind că el caută deja alte oportunităţi de investiţii în regiune.
În ultimele săptămâni, oligarhul rus, aflat pe locul 100 al celor mai bogaţi oameni din lume şi al 13-lea din Rusia, cu o avere personală de 8 miliarde de dolari face deseori curse pe ruta Moscova-Atena, în vederea purtării de discuţii cu şefii marilor bănci greceşti. Întrevederile au loc întotdeauna în cel mai mare secret, la convorbirile desfăşurate în spatele uşilor încuiate participă doar persoane selectate din eşalonul cel mai înalt al conducerii băncilor, iar transcrierile discuţiilor avute nu văd niciodată lumina tiparului sau a publicităţii. De altfel, şi în viaţa personală Rîbolovlev evită apariţiile publice şi promovarea în public, iar interviurile pe care le-a dat se numără pe degetele de la mâini. Totuşi, obiectul negocierilor cu bancherii greci se cunoaşte: cum, când şi contra cărui preţ poate oligarhul rus să obţină un procent dintr-o bancă sau mai multe din Grecia.
Pe baza calendarului recapitalizării băncilor şi a procedurilor care vor urma, cel mai logic scenariu e ca Rîbolovlev, prin intermediul uneia dintre companiile pe care le are sub control, să obţină o participare strategică, participând la una dintre majorările de capital social. Procentul participării nu este încă clarificat, însă, se estimează că va fi substanţial, adică, cel puţin 10 la sută. Un alt scenariu avansează vânzarea uneia sau mai multor filiale ale băncilor greceşti din Balcani sau din întreaga regiune a Europei de Sud-est. Cele mai pregnante zvonuri menţionează participarea rusului în mai multe bănci, în paralel cu fuzionarea acestora. Singurul lucru sigur e că situaţia se va clarifica în curând, întrucât în planurile de recapitalizare pe care băncile greceşti sunt obligate să le înainteze Băncii Greciei se va menţiona eventualitatea cooperării strategice cu vreun investitor străin, mai ales dacă aceasta se face înainte de majorarea capitalului.
Numele oligarhului rus a devenit cunoscut în Cipru – şi prin extensie şi în Grecia – la sfârşitul lui 2010, însă acesta a început să facă afaceri la începutul deceniului 90. S-a născut în 1966 în oraşul Perm, centru industrial în Urali. Oraşul e faimos pentru industria sa grea şi închisorile sale, iar Dmitri Rîbolovlev, fiul unui cunoscut medic din regiune, are viitorul prestabilit de a deveni doctor. În 1990, a absolvit Institutul Medical din Perm, fiind specializat în cardiologie. În cursul studiilor s-a căsătorit cu colega sa, Elena, cu care în 1989 a avut prima sa fiică, Ekaterina. Cele două femei din viaţa sa s-au aflat recent aproape de luminile spaţiului public, prima pentru că îi cere insistent divorţul şi cu acesta jumătate din avere, iar cea de-a doua pentru că a primit cadou de la tatăl său cel mai scump apartament din New York, având o valoare de 88 milioane de dolari.
Revenind în arena afacerilor, Rîbolovlev, împreună cu tatăl său au înfiinţat la începutul anilor ’90, compania Magnetics, având ca obiect de activitate magneto-terapia, prin intermediul căreia a câştigat primul milion de dolari în 1992. Marile căştiguri au apărut din comerţ, dar Rîbolovlev a decis că viitorul se află în afacerile financiar-economice. S-a dus la Moscova, a studiat finanţele şi în 1992 şi-a deschis propria firmă de investiţii. În 1994 a înfiinţat o bancă şi, revenind la locul de obârşie, a obţinut acţiuni la industriile din oraşul natal, participând, în paralel, în consiliile de administraţie. S-a confruntat cu probleme cu legea, astfel că a petrecut 11 luni în închisoare, fiind achitat apoi în mod festivist, iar în 2000 a obţinut totalul acţiunilor companiei (de îngrăşăminte) Uralkali, pe care a listat-o pe Bursa din Londra şi a ajuns să vadă valoarea acesteia explodând la 35 miliarde de dolari, în primul semestru din 2008. În iunie 2010, Rîbolovlev a vândut 53 la sută din acţiunile Uralkali unui alt miliardar rus, Suleiman Kerimov, contra unei sume de peste 5 miliarde de euro.
În afară de investiţiile sale în companii şi imobiliare, Rîbolovlev are o pasiune aparte pentru sport şi, printre altele, a cumpărat şi echipa de fotbal AS Monaco.