Comisarul european Olli Rehn a prezentat situaţia ţărilor candidate la UE, într-un discurs ţinut la Parlamentul European. Potrivit lui Rehn, cel mai bine plasată în cursa integrării este Croaţia, care în prezent se află pe ultima sută de metri cu negorierile, urmând să încheie o mare parte dintre capitole chiar în acest an. Deocamdată, singurul impediment este reprezentat de disputa teritorială cu Slovenia pentru o porţiune restrânsă din zona maritimă. În afară de acest d
Comisarul european Olli Rehn a prezentat situaţia ţărilor candidate la UE, într-un discurs ţinut la Parlamentul European. Potrivit lui Rehn, cel mai bine plasată în cursa integrării este Croaţia, care în prezent se află pe ultima sută de metri cu negorierile, urmând să încheie o mare parte dintre capitole chiar în acest an. Deocamdată, singurul impediment este reprezentat de disputa teritorială cu Slovenia pentru o porţiune restrânsă din zona maritimă. În afară de acest diferend, Croaţia mai are de făcut eforturi în lupta cu corupţia şi crima organizată.
Referitor la Macedonia, Olli Rehn şi-a exprimat mâhnirea că această ţară are statutul de candidată de aproape trei ani şi încă nu a început negocierile. Problema Macedoniei este chiar numele ţării, aflat în dispută cu Grecia. Este cunoscut faptul că Athena a blocat Macedoniei intrarea în NATO tocmai din cauza utilizării numelui unei vechi provincii greceşti. Dincolo de chestiunea numelui, Macedonia mai are de trecut testul alegerilor democratice din acest an.
În fine, Turcia are deocamdată o problemă cu Cipru, privitoare la statul separatist Republica Turcă a Ciprului de Nord, situaţie care menţine în continuare insula divizată. În afară de acest aspect, dintre cele 35 de capitole a fost până acum închis doar unul, în timp ce alte zece au fost deschise. Pentru deschiderea altor capitole mai este nevoie ca guvernul de la Ankara să aplice o serie de reforme administrative.
Pânî în prezent, Croaţia este ţara cel mai bine plasată şi din acest pluton ar urma să se integreze prima. Ca urmare a evoluţiilor economice din ultima periodă, nu ar fi exclus ca ţara balcanică să nu intre singură, ci împreună cu Islanda. Ţara insulară a fost lovită puternic de criză, politicienii islandezi susţinând că una dintre soluţii ar fi admiterea rapidă în UE şi adoptarea monedei euro. Cu toate acestea, având în vedere statutul de economie de piaţă şi deschisă, este posibil ca procesul de integrare a Islandei să dureze foarte puţin, iar admiterea în UE să se suprapună cu cea a Croaţiei.