Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat intr-un interviu pentru EurActiv ca are o pozitie favorabila pentru o eventuala integrare a Islandei in Uniune. Pozitia sa poate sa fie o surpriza neplacuta pentru liderii europeni care nu au luat in calcul Islanda pana acum, dar una placuta pentru politicienii islandezi care au considerat ca tara lor ar fi gestionat mult mai bine criza daca ar fi fost membra a Uniunii.Islanda s-a tinut departe de Uniunea Europeana, pana la inceperea cri
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat intr-un interviu pentru EurActiv ca are o pozitie favorabila pentru o eventuala integrare a Islandei in Uniune. Pozitia sa poate sa fie o surpriza neplacuta pentru liderii europeni care nu au luat in calcul Islanda pana acum, dar una placuta pentru politicienii islandezi care au considerat ca tara lor ar fi gestionat mult mai bine criza daca ar fi fost membra a Uniunii.
Islanda s-a tinut departe de Uniunea Europeana, pana la inceperea crizei, opinia dominanta din insula fiind aceea ca UE nu este o solutie viabila pentru viitor. Dupa ce tara a fost lovita de criza, iar bancile locale au avut de suferit, numeroase voci au apreciat ca, pana la urma, „dracul” nu este atat e negru. Ba chiar mai mult, statutul de membru ar fi constituit un grad de protectie in plus.
Islanda este in schimb membra a EFTA, asociatie din care face in prezent parte alaturi de Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. EFTA a fost creata in trecut de Marea Britanie, ca o alternativa la UE. Dupa admiterea Marii Britanii in Uniune, EFTA si-a continuat existenta, diferite state retragandu-se deoarece au fost admise in Uniune, iar altele noi au intrat. EFTA a servit ca exemplu pentru tarile din Est, fiind o anticamera a integrarii in UE. Exemplul cel mai bun este CEFTA, din care a facut parte si Romania (organism care exista si in prezent, desi membrii sai fondatori sunt in UE). Un alt exemplu este BAFTA, compusa din cele trei tari baltice, dar desfiintata cand toate trei au intrat in UE.
Potrivit lui Olli Rehn, apartenenta Islandei la Spatiul Economic European (EEA) este insa statutul care ii poate conferi o pozitie privilegiata in eventualitatea unei inegrari in UE. „Desi spun partenerilor din Est ca nu exista scurtaturi catre statutul de membru, trebuie sa recunosc ca in cazul Islandei, apartenenta la EEA este o scurtatura”, a admis Rehn.
Referitor la economia islandeza, comisarul apreciaza ca este suficient de bine dezvoltata, are legaturi puternice cu Uniunea si ca ar putea sa faca fata cu succes presiunilor concurentiale de pe continent. „Desi a fost puternic lovita de criza financiara globala, nu se poate spune despre Islanda ca este o tara saraca”, a declara Rehn.
El a facut chiar o comparatie cu Croatia, tara care este in fruntea plutonului candidatilor la UE. In aprecierea sa, atat Croatia cat si Islanda sunt destul de bine pregatite, Croatia chiar facand pasi importanti in calea reformelor. El a subliniat ca nu poate spune ce tara ar putea intra prima, dintre cele doua, a precizat ca totul depinde de rapiditatea cu care legislatia europeana va fi implementata.